• Novinky

            • Slovo riaditeľky

            • Každé jubileum je príležitosťou na spomienky a stretnutia, ale aj na bilancovanie dosiahnutých výsledkov. 55 rokov v dejinách ľudstva je iba zlomok času. 55 rokovv dejinách spoločnosti môže byť významným obdobím.

              Ako ovplyvnilo 55 rokov našu školu?

              Škola vekom nestarne, ale čerpá silu z tradícií a poznatkov, ktoré tu zanechali pedagógovia a stále noví žiaci ju robia mladou a neustále sa rozvíjajúcou. Dovoľte mi teraz stručne nahliadnuť do histórie a pripomenúť niekoľko dôležitých medzníkov v živote našej školy. V roku 1969 sa po prvýkrát otvorili brány Strednej ekonomickej školy vo Vranove nad Topľou. Prvý rok bol jej riadením poverený vtedajší riaditeľ SVŠ Bartolomej Belas. Až ďalší rok jej priniesol samostatnú existenciu. V roku 1970 sa jej riaditeľom stal Mikuláš Čorňák a jeho zástupcom Ing. Michal Breznoščák.

              Na začiatku boli otvorené 3 triedy – dve triedy štvorročného štúdia odboru všeobecná ekonomika a jedna trieda dvojročného štúdia odboru hospodárska administratíva. Okrem denného štúdia boli v školskom roku 1969/1970 otvorené aj dve triedy trojročného štúdia popri zamestnaní. Ďalšie zmeny priniesol rok 1972, kedy bolo otvorené štúdium na učňovskej škole, ktorá bola s rôznymi odbormi, napr. automechanik, strojný zámočník, elektromontér, predavač a ďalšími, najprv začlenená pod vedenie SEŠ. Veľkosť školy a záujem o ňu zo strany rodičov a žiakov aj z iných okresov podmienili vznik domova mládeže. Od čias svojho vzniku prešla škola mnohými zmenami. Vystriedali sa v nej mnohí ľudia pred i za katedrou, ale aj veľa nepedagogických zamestnancov, ktorí tu zanechali kus svojho života.

              V laviciach sedeli tisícky žiakov, ktorí tu prežili nezabudnuteľné chvíle svojej mladosti. Prvé maturitné skúšky sa uskutočnili 15. a 16. júna 1972 pre študujúcich popri zamestnaní. V dennom štúdiu sa prvýkrát maturovalo v roku 1973. Odvtedy brány školy opustilo viac ako 4000 absolventov, ktorí šíria dobré meno našej školy, ale aj svojho mesta Vranov nad Topľou doma aj v zahraničí. Roky plynuli a prinášali so sebou aj zmeny v riadení školy:

              Riaditelia školy:

              1970 – 1987 Mikuláš Čorňák

              1987 – 2014 Vincent Joščák

              2014 – doteraz Ing. Mária Chrapeková

              Zástupcovia školy:

              1970 – 1988 Ing. Michal Breznoščák

              1988 – 1990 Mgr. Ján Brandobur

              1990 – 2014 Ing. Mária Chrapeková

              2014 – 2015 Mgr. Renáta Jakubčinová

              2015 – 2021 Ing. Viera Lakatová

              2021 – doteraz Ing. Daniela Sotáková

              Zmeny nastali aj v názve školy – od roku 1990, počínajúc prvým ročníkom, dostala Stredná ekonomická škola nový názov – Obchodná akadémia vo Vranove nad Topľou. V priebehu rokov dochádzalo aj k zmenám v učebných osnovách. Škola sa prispôsobovala stále sa meniacim podmienkam našej spoločnosti, ktoré po nežnej revolúcii nastali. Veľká výzva prišla v podobe rýchlo sa rozvíjajúcich informačných technológií a modernizácie v každom smere. Ani to našu školu nezastavilo v jej raste. Za 55 rokov sme dospeli k modernej, dynamickej škole vybavenej technikou, ale predovšetkým schopnými ľuďmi, ktorí svoje učiteľské pôsobenie nepovažujú iba za zamestnanie, ale je pre nich celoživotným poslaním.

              Akou školou je obchodná akadémia dnes?

              Škola sídli v centre mesta. Poskytuje úplné stredné odborné vzdelanie. V moderných odborných učebniach prepája teóriu s praxou. Simuluje reálne prostredie podnikov v cvičných firmách, s ktorými dosahuje výrazné úspechy na súťažiach CF v medzinárodnom meradle. Umožňuje duálne vzdelávanie vo verejnom aj súkromnom sektore. Kladie dôraz na jazykovú prípravu absolventov. Prostredníctvom projektu Erasmus+ majú žiaci možnosť absolvovať dvojtýždňové stáže v krajinách EÚ, kde si zlepšujú odborné a komunikačné zručnosti. Škola tradične patrí medzi najlepšie hodnotené školy inštitútom INEKO v rámci PSK.

              Vzdelanie a vzdelávanie je oddávna súčasťou ľudstva. J. A. Komenský povedal: „Aký väčší alebo lepší dar môžeme dať svetu ako to, že vyučujeme a vzdelávame mládež.“ Naša škola stojí už 55 rokov na pevných základoch. Želám si, aby v duchu tradícií kráčala k ďalším úspechom a výzvam. S úctou a uznaním ďakujem všetkým bývalým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom a študentom, ktorí písali stránky histórie našej školy. Moja úcta a poďakovanie patrí aj všetkým mojim kolegom, s ktorými sa v škole stretávame dnes.

              Ďakujem všetkým za podporu, spoluprácu a šírenie dobrého mena našej školy a vytváranie dobrých podmienok pre výchovu a vzdelávanie, predovšetkým nášmu zriaďovateľovi PSK, mestu Vranov nad Topľou, rodičom, priaznivcom a partnerom školy.

              Na záver mi dovoľte zaželať nám všetkým veľa zdravia a úspechov do ďalších rokov a vysloviť nádej, že naša škola bude aj v budúcnosti vychovávať a formovať ďalšie generácie študentov dobre pripravených na svoj profesijný, ale aj osobný život.

              Ing. Mária Chrapeková

              riaditeľka školy

            • Vianočná pohľadnica

            •  

              Školský parlament Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou vyhlásil pre žiakov školy súťaž Vianočná pohľadnica.

              Nezávislá porota v zložení pedagogických a nepedagogických zamestnancov rozhodla o víťazoch:

              1. miesto - Sabina Kuciková, II. B,

              2. miesto - Veronika Rozputinská, III. A,

              3. miesto - Martin Ruščák, II. A.

              Víťazom srdečne blahoželáme.

              Ing. Martina Sirníková

            • Olympiáda z ruského jazyka

            • V stredu 20. 12. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z ruského jazyka, a to aj napriek určitým obmedzeniam, ktoré s daným jazykom, kultúrou a tradíciami tohto štátu nesúvisia.

              Naši žiaci súťažili v dvoch  kategóriách a na základe výsledkov testov a opisu obrázka sa umiestnili takto:

              v kategórii B1:

              1. miesto – Roman Balog z II.B triedy,

              2. miesto – Adrián Ondik  z I.B triedy,

              3. miesto – Viktor Vargovič z I.B triedy.

              V kategórii B2:

              1. miesto – Radoslav Zolota z III.B triedy,

              2. miesto – Kristína Gurňáková z III.B triedy,

              3. miesto – Kristína Štovková zo IV.B triedy.

              Ďakujeme všetkým zúčastneným za účasť a ochotu pracovať na sebe.

              С Рождеством Христовым!Mgr.

              Alexander GoľaMgr. Lenka Čižmariková

            • DEŇ NA OBCHODNEJ

            • 15. decembra 2023 zasadlo aspoň na jeden deň viac ako 60 deviatakov základných škôl vranovského okresu do lavíc našej školy.

              Deň na obchodnej bol zameraný na podrobnejšie poskytnutie informácií o možnostiach štúdia na našej škole a o duálnom vzdelávaní. Počas dnešného dňa deviataci absolvovali v triedach teoretické i praktické vyučovanie, odbornú prednášku a mali možnosť osobnej komunikácie s vedením školy, učiteľmi a žiakmi školy.

              Veríme, že sa vám u nás páčilo a už v septembri vás budeme môcť predstaviť ako našich prvákov a oficiálne prekročíte prah Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou ako jej žiaci.

              https://vm.tiktok.com/ZGeNSGWBK/

            • Olympiáda v nemeckom jazyku

            • V stredu 12. 12. 2023 prebehlo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Nemecký jazyk sa v našej škole vyučuje ako druhý cudzí jazyk a stále si nachádza svojich priaznivcov.

              V kategórii 2A medzi sebou súťažili žiaci 1. a 2. ročníka a najlepší z nich sa umiestnili takto:

              1.  Dávid Balog z II. B.

              2.  Lea Lukičová z II. B

              3.  Tomáš Tutko z I. A.

              V kategórii 2B súťažili žiaci 3. a 4. ročníka a táto kategória bola pomerne vyrovnaná.Výsledky sú nasledovné:

              1.  Radoslav Zolota z III. B

              2.  Samuel Gurňak z III. B

              3.  Monika Marcinová z IV. B.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme za podané výkony a víťazom srdečne blahoželáme. Za účasť v porote patrí veľké poďakovanie našej milej bývalej kolegyni Mgr. Irene Grominovej.

              Mgr. Lenka Čižmariková

            • Zodpovedné a inovatívne podnikanie

            • V rámci projektu neziskovej organizácie Hekima, ktorého cieľom je integrovať rozvojové vzdelávanie, témy zodpovedného a udržateľného podnikania do vzdelávania na stredných školách na celom Slovensku absolvovali žiaci III. ročníka 15. decembra 2023 prednášku na tému Zodpovedné a inovatívne podnikanie.

              V úzkej spolupráci so Slovenským inštitútom odborného vzdelávania inovovali osnovy predmetu Cvičná firma a vytvorili novú metodickú príručku Cvičná firma 2.0: Zodpovedné a inovatívne podnikanie, ktorá predstavuje inovatívny pohľad na svet zodpovedného podnikania a poskytuje praktický návod na založenie a budovanie zodpovednej cvičnej firmy.

              V rámci tejto iniciatívy nezisková organizácia Hekima organizuje modelové hodiny (prednášky) na školách po celom Slovensku, ktorých primárnym cieľom je uviesť žiakov a žiačky do kontextu novej učebnice a sveta zodpovedného podnikania.

              Ďakujeme projektovej manažérke Miroslave Liškovej za prínosnú prednášku.

              Ing. Martina Sirníková

            • Zvýšenie finančnej gramotnosti – certifikát

            • Žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou Juliána Klimová - IV. A, Viktor Vaľko - IV. B, získali Certifikát za úspešné zvládnutie hry Finančná Sloboda OVB Allfinanz Slovensko, a. s.

              V rámci súťaže si študenti prakticky vyskúšali zvládnutie odborných teoretických poznatkov z bankovníctva, poisťovníctva a finančného trhu nadobudnutých na hodinách podnikovej ekonomiky. Čerpali z prednášok zameraných na finančnú problematiku a pri hre využili aj svoje vedomostí nadobudnuté samoštúdiom.

              Úspešnou účasťou v hre Finančná Sloboda OVB si tak naši žiaci upevnili finančnú gramotnosť a zvýšili možnosť svojho uplatnenia na trhu práce. Juliána a Viktor, srdečne blahoželáme!

              Ing. Daniela Sabolová

            • Zvládanie stresu

            • Dňa 14. 12. 2023 sa žiaci II. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili aktivity zameranej na podporu duševného zdravia s cieľom upevniť svoju užitočnosť, spokojnosť a psychickú zdatnosť.

              Pod vedením sociálnej pedagogičky žiaci interaktívnym spôsobom rozoberali problém rôznych stresových situácií, navrhovali riešenia a vzájomne diskutovali o tejto téme.

              Za odbornú spoluprácu ďakujeme PhDr. Jane Lutášovej – Husťákovej z Centra poradenstva a prevencie so sídlom vo Vranove nad Topľou.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Školské kolo EKONOMICKEJ OLYMPIÁDY

            • Dňa 11. 12. 2023 sa žiaci IV. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili online školského kola Ekonomickej olympiády. Ekonomická olympiáda je celorepubliková trojkolová súťaž v znalostiach z ekonómie a financií.

              Do krajského kola olympiády postupujú žiaci, ktorí v školskom kole olympiády získali najviac bodov. Výsledky sú následovné:

              1. miesto – Ján Čupák, IV. B
              2. miesto – Viktor Vaľko, IV. B
              3. miesto – Bianka Balogová, Viktória Kleinová, IV. B

              Otázky do súťaže a koncepciu Ekonomickej olympiády spoluvytvárali ekonómovia a odborníci z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS), Českej národnej banky a Inštitútu ekonomického vzdelávania (INEV). Cieľom súťaže je vyhľadávať medzi slovenskými stredoškolákmi nadaných budúcich ekonómov a podporovať ich na študijnej a kariérnej ceste. Študenti môžu taktiež vyhrať stáže a hodnotné ceny, ktoré Ekonomickej olympiáde poskytujú partneri projektu.

              Víťazom srdečne blahoželáme. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a prajeme veľa ďalších študijných a osobných úspechov.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Trojnásobný zlatý úspech v Prahe

            • Cvičná firma EverGreen, s. r. o. pod odborným vedením Ing. Martiny Sirníkovej reprezentovala Obchodnú akadémiu vo Vranove nad Topľou v dňoch 06. - 08. 12. 2023 na 5. MUB-line veľtrhu cvičných firiem v Prahe.

              On-line časti veľtrhu se zúčastnilo 67 cvičných firiem z 38 škôl v Česku a na Slovensku, prezenčnej časti sa zúčastnilo 30 cvičných firem z 24 škôl.

              8. decembra 2023 sa v budove Metropolitní univerzity v Prahe uskutočnila prezenčná časť veľtrhu cvičných firiem, kde naša cvičná firma súťažila v kategóriách najlepší stánok, najlepší predajca, top firma veľtrhu, najlepší vianočný katalóg, cena návštevníkov veľtrhu.

              Cvičná firma EverGreen, s. r. o. získala fantastické ocenenia:

              1. miesto v kategórii Najlepší vianočný katalóg,

              1. miesto v kategórii Najlepší stánok,

              1. miesto v kategórii Cena návštevníkov veľtrhu.

              Tešíme sa z veľkého úspechu a ďakujeme všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomáhali pri príprave na veľtrh cvičných firiem. Veľké poďakovanie patrí vedeniu školy, Ing. Márii Chrapekovej a Ing. Daniele Sotákovej, za pomoc pri organizovaní účasti na veľtrhu a za podporu cvičnej firmy na veľtrhu.

               

              Veľká vďaka patrí všetkým našim sponzorom:

              EDUCTECH, s. r. o. - PaedDr. Silvia Manduľáková,PhD.

              ITES Vranov, s. r. o.

              AT personalistika, s. r. o.

              Mesto Vranov nad Topľou

              ElektroAntoš, s. r. o.

              LPH Vranov n. T. , s. r. o.

              EKOSPOL Vranov, s. r. o.

              Finesse, s. r. o. - jazykové centrum

              ZUMIST, s. r. o.

              Profil Invest Slovakia, s. r. o.

              Vínotéka Zolota

              HASPO - Jaroslav Kačmár

              Martin Hric - MATO - Tieniaca technika a garážové brány

              Peter Andrejco - PIZZERIA VENEZIA

              Alena Sciranková

              NADZAM COMPANY, s. r. o.

              VT-KANAL, s. r. o.

              AUDIT - CONSULTING, s. r. o.

              ATYP INTERIÉR, s. r. o.

              Autoškola Milan Madura

              Peter Soták

              Šimon a Zuzka Gdovcovi.

              Ď A K U J E M E!

              Ing. Martina Sirníková

            • Návšteva svätého Mikuláša

            • Predvianočný čas je tu. Je to čas tradícií, ktoré sa snažíme zachovávať. Jednou z nich je aj sviatok svätého Mikuláša, ktorý nás odmení za naše konanie počas celého roka. Takejto odmeny sa dočkali aj žiaci našej školy. Svätý Mikuláš prišiel aj s pomocníkmi.

              Priniesli nám veľkú radosť a pripomenuli nám, že tým najväčším darčekom, ktorý si môžeme navzájom dať je ľudská prítomnosť. Návštevu sv. Mikuláša si veľmi vážime, ďakujeme a prajeme mu, aby bolo vždy dosť dobrých ľudí, ktorých bude môcť obdarovávať.

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa organizačne podieľali na tejto akcii.

              Ing. Martina Sirníková

            • Krajské kolo vo futsale žiakov SŠ

            • Dňa 5. decembra 2023 sa žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili krajského kola vo futsale žiakov SŠ. Bohužiaľ po priemerných výkonoch sa našim chlapcom nepodarilo prebojovať zo základnej skupiny do bojov o najvyššie umiestnenia. Žiakom aj napriek tomu ďakujeme za reprezentáciu školy a stále veríme v ich budúce športové úspechy.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Vzťahy v triede

            • Dňa 5. decembra 2023 sa žiaci I. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili besedy, ktorej cieľom bolo  upevniť pozitívnu klímu v triede.

              Študenti pod vedením odborníčky prostredníctvom zaujímavých aktivít analyzovali vzťahy v kolektíve, vyjadrovali svoje názory a postoje. Ak si žiaci dokážu vzájomne pomáhať, ak sa viac poznajú, sú k sebe kamarátski a akceptujú jeden druhého, potom spolu s vyučujúcimi vytvoria tvorivú a pokojnú atmosféru. Okrem vzdelania tak spoločne rozvíjajú svoje hodnoty, ako sú charakternosť, humánnosť, mravnosť, altruizmus, prosociálnosť, estetickosť a i.

              Táto aktivita bola pre mnohých žiakov prínosom, za čo veľmi pekne ďakujeme sociálnej pedagogičke PhDr. Jane Lutašovej-Husťákovej z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva Vranov nad Topľou.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Súťaž Skills Slovakia „JUPOV 2023“

            • Cvičná firma ORGANIC-OIL, s. r. o., Obchodná akadémia Vranov nad Topľou, sa zapojila do súťaže Skills Slovakia „JUPOV 2023“ – podnikavosť mladých/rozvoj podnikavosti – Enterpreneurship/business.

              JUPOV je skratka názvu súťaží pre Juniorské podnikateľské vzdelávania. Je to samostatná aktivita realizovaná elektronicky v online prostredí, organizovaná Štátnym inštitútom odborného vzdelávania, odborom finančnej gramotnosti, Slovenského centra cvičných firiem, Bratislava.

              V tejto celoslovenskej online súťaži, v kategórii NAJLEPŠIA WEBOVA STRÁNKA S E-SHOPOM - cvičná firma ORGANIC-OIL, s. r. o., získala 3. miesto. Firma sa zaoberá výrobou a predajom 100 % BIO olejov lisovaných za studena.

              V cvičnej firme pod odborným vedením Ing. Daniely Sabolovej pracujú žiaci zo IV. B – Michaela Trebunová, Richard Tichý, Jana Matejová, Viktor Vaľko, Nina Treciaková, Timea Šnajderová, Sára Vancíková, Dominik Pirko, Adam Mezej, Samuel Staško a Samuel Žotani.

              Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            • SPOLOČNE PROTI NÁSILIU NA ŽENÁCH A DIEVČATÁCH

            • Dňa 1. decembra 2023 sa na Obchodnej akadémii vo Vranove nad Topľou konalo podujatie, ktoré bolo súčasťou spoločnej iniciatívy občianskeho združenia Hekima, Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách, Holandského veľvyslanectva a Kancelárie prezidentky SR.

              Žiaci obchodnej akadémie z I., III. a IV. ročníka sa zúčastnili diskusie Spoločne proti násiliu na ženách a dievčatách. Po jej skončení zasadili dar od Holandského kráľovstva - cibuľky oranžových tulipánov, ktoré budú symbolicky pripomínať potrebu starať sa o bezpečie žien a dievčat počas celého roka.  Oranžová farba je symbolom jasnejšej budúcnosti pre dievčatá a ženy bez násilia.

              Podpora zdravých a rešpektujúcich vzťahov, prevencia a vzdelávanie  medzi mladými ľuďmi je cestou pre život bez násilia. Ďakujeme Barbare Nagyovej a Dominikovi Selepovi za odbornú pomoc a interaktívnu diskusiu o tejto citlivej téme a Ivane Uličnej, riaditeľke Hekima, o. z. za spoluprácu a možnosť zapojiť sa do tejto aktivity.

              Pre násilie neexistuje žiadne ospravedlnenie. Nikto nemá právo sa k druhému človeku správať násilne. Ak by ste potrebovali pomoc a podporu a nemáte blízko seba dôveryhodnú osobu, tu sú kontakty na ľudí, ktorí vás podporia a môžete sa s nimi anonymne a bezplatne poradiť:

              Linka detskej istoty: 116 111

              Linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212

              Chatová poradňa: www.viacakonick.gov.sk alebo  www.stalosato.sk alebo https://ipcko.sk/chatova-poradna/, https://ipcko.sk/emailova-poradna/.

              Ing. Daniela Sabolová