• Novinky

            • SPOLOČNE PROTI NÁSILIU NA ŽENÁCH A DIEVČATÁCH

            • Dňa 1. decembra 2023 sa na Obchodnej akadémii vo Vranove nad Topľou konalo podujatie, ktoré bolo súčasťou spoločnej iniciatívy občianskeho združenia Hekima, Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách, Holandského veľvyslanectva a Kancelárie prezidentky SR.

              Žiaci obchodnej akadémie z I., III. a IV. ročníka sa zúčastnili diskusie Spoločne proti násiliu na ženách a dievčatách. Po jej skončení zasadili dar od Holandského kráľovstva - cibuľky oranžových tulipánov, ktoré budú symbolicky pripomínať potrebu starať sa o bezpečie žien a dievčat počas celého roka.  Oranžová farba je symbolom jasnejšej budúcnosti pre dievčatá a ženy bez násilia.

              Podpora zdravých a rešpektujúcich vzťahov, prevencia a vzdelávanie  medzi mladými ľuďmi je cestou pre život bez násilia. Ďakujeme Barbare Nagyovej a Dominikovi Selepovi za odbornú pomoc a interaktívnu diskusiu o tejto citlivej téme a Ivane Uličnej, riaditeľke Hekima, o. z. za spoluprácu a možnosť zapojiť sa do tejto aktivity.

              Pre násilie neexistuje žiadne ospravedlnenie. Nikto nemá právo sa k druhému človeku správať násilne. Ak by ste potrebovali pomoc a podporu a nemáte blízko seba dôveryhodnú osobu, tu sú kontakty na ľudí, ktorí vás podporia a môžete sa s nimi anonymne a bezplatne poradiť:

              Linka detskej istoty: 116 111

              Linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212

              Chatová poradňa: www.viacakonick.gov.sk alebo  www.stalosato.sk alebo https://ipcko.sk/chatova-poradna/, https://ipcko.sk/emailova-poradna/.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Úspech žiakov Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou na 25. Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Bratislave

            • Veľtrh patrí k jedinečným podujatiam, kde sa prezentuje kreativita a flexibilita mladých ľudí, schopnosť pracovať v tíme, komunikovať, rozhodovať, robiť závery, kriticky a samostatne myslieť. Je to podujatie podporujúce podnikavosť a akcieschopnosť mladých ľudí, kde si  môžu vyskúšať v priamom kontakte so zákazníkom všetko, čo sa v simulovanom  prostredí trhu cvičných firiem naučili.

              Štátny inštitút odborného vzdelávania privítal 28. – 30. novembra 2023 v priestoroch Slovak Business Agency na 25. ročníku Medzinárodného veľtrhu cvičných firiem zástupcov Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR a Ministerstva hospodárstva SR, ako aj zástupcov mimovládnych organizácií venujúcich sa podnikateľom a vzdelávaniu.

              Na tohtoročnom veľtrhu, ktorý bol zameraný na tému „Inovatívne a zodpovedné podnikanie“ sa predstavilo 45 cvičných firiem z celého Slovenska a 8 zo zahraničia, a to 2 z Čiech, 2 z Bulharska, 1 z Rumunska a 3 z Rakúska.

              Obchodnú akadémiu reprezentovala cvičná firma CO&COCOA, s. r. o. pod odborným vedením Ing. Ľubice Smolejovej a Ing. Viery Kandalovej, ktorá získala v konkurencii 45 cvičných firiem 3. miesto v kategórii Najlepšia elektronická prezentácia a 1. miesto v celkovom hodnotení Hlavná súťaž – najlepšia cvičná firma – TOP CENA. Predmetom podnikania cvičnej firmy CO&COCOA, s. r. o. je výroba a predaj čokolády a čokoládových cukroviniek. Cvičnú firmu reprezentovali žiaci IV. B triedy: Kleinová Viktória, Kocáková Lýdia, Beláková Barbora, Magurová Miriam, Hreháč Timotej a Kobielka Samuel Ján.

              Víťaznej cvičnej firme blahoželáme a ďakujeme za svedomitú prípravu a úspešnú reprezentáciu na medzinárodnej úrovni.

            • Exkurzia v DMJ MARKET, s. r. o. opäť prepojila teóriu s praxou

            • Žiaci II. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa 1. decembra 2023 pod odborným vedením Ing. Ľubice Smolejovej a Mgr. Jany Štovkovej zúčastnili exkurzie v DMJ MARKET, s. r. o. vo Vranove nad Topľou. Spoločnosť sa zaoberá veľkoobchodným a maloobchodným predajom širokého sortimentu tovarov. Našim žiakom predstavili celú škálu chladeného, mrazeného, potravinárskeho i drogériového sortimentu, doplnenú o veľké množstvo noviniek a špecialít z ich vianočnej ponuky. Žiaci sa oboznámili so spôsobom nákupu a predaja tovaru v tomto veľkoobchode, technologickým procesom v sklade a technickými prostriedkami používanými v skladových priestoroch. Zároveň si prakticky vyskúšali spôsob nákupu tovarov vo veľkoobchode.

              Ďakujeme vedeniu spoločnosti a pani Marcele Cerulovej za odborný prístup a sprevádzanie počas exkurzie.

              Ing. Ľubica Smolejová

            • Červené stužky

            • Žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa aj tento rok zapojili do XVII. ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky 2023. Prípravou a pripínaním červenej stužky pred informačným panelom o HIV/AIDS a nosením červenej stužky študenti našej školy preukázali, že chápu problematiku HIV/AIDS. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka každého z nás.

              Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS. Červená farba bola vybratá ako symbol života a životodarnej tekutiny – krvi. Jedným z posolstiev Červenej stužky je záujem a solidarita. Je medzinárodným symbolom podpory ľudí nakazeným  HIV, chorým na AIDS, tým, ktorí robia osvetu a výskum v tejto oblasti i tým, ktorých táto choroba postihla stratou priateľov a blízkych.

              Poslaním kampane je nádej, že boj s nákazou HIV a chorobou AIDS bude raz vyhratý, a že hľadanie vakcíny na liečbu bude úspešné. Stužka symbolizuje nádej na plnohodnotný život.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 23. 11. 2023 sa konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v kategóriách 2A, 2B a 2D. V písomnej časti súťažiaci vypracovali test, ktorý pozostával z gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania s porozumením. V ústnej časti preukázali svoje komunikačné zručnosti a schopnosti pri vytváraní príbehov a dialógov s vyučujúcimi.

              V kategórii 2A sa víťazom stal Róbert Mikčo z 2. A triedy, 2. miesto získala Stela Dzurňáková  z 1. B a 3. miesto Karin Hladová z 2. B triedy.

              V kategórii 2B sa víťazom stal Adam Levický z 3. B triedy, 2. miesto Nina Kmecová 3. B trieda a 3. miesto Matej Fober 3. A trieda.

              V kategórii 2D prvenstvo patrí Lukášovi Balogovi 4. B trieda, 2. miesto Lýdia Kocáková 4. B trieda a 3. miesto Miriam Magurová 4. B trieda.

              Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť. Víťaz z každej kategórie postupuje do obvodného kola, ktoré sa bude konať v Humennom.

              PaedDr. Mária Kočiková

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Nejde o to koľko dávame, ale koľko lásky vložíme do toho čo dávame.

              Aj tento rok prijali študenti, pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci a priatelia Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou vianočnú výzvu a zapojili sa do projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

              Veríme, že tohtoročných 80 krabíc plných lásky poteší seniorov. Do každej krabice sme nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca.

              Naša škola ako oficiálny partner zbierky ďakuje všetkým, ktorí sa zapájajú do tohto krásneho projektu. Za štyri roky, počas ktorých sa škola každoročne zapája do projektu sme odovzdali už 310 krabíc plných lásky.

              Ď A K U J E M E!

              Ing. Martina Sirníková

            • Finančná múdrosť v kroku

            • Dňa 29. 11. 2023 sa vybraní žiaci IV. ročníka Obchodnej akadémie Vranov nad Topľou zúčastnili panelovej diskusie zameranej na zvýšenie finančnej gramotnosti mladých ľudí pod názvom „Finančná múdrosť v kroku: Diskutujme a Investujme“, ktorú organizovala Základná škola Juh, Vranov nad Topľou v zasadačke mestského úradu.


              Finančnú problematiku žiakom predstavili odborníci z bankovej praxe ČSOB, PrimaBanka, TATRA BANKA, VÚB banka, 365 banka, a organizácia podporujúca finančnú gramotnosť, ekonomické myslenie a podnikavosť mládeže Junior Achievement Slovensko. Analyzovali činnosť obchodných bánk, odpovedali na otázky ako a čím platíme, aké sú moderné bankové nástroje a čo existuje iné ako peniaze?


              Naši štvrtáci spolu s inými žiakmi zo stredných škôl a zo základnej školy usporiadateľa, konštruktívne diskutovali o uvedenej problematike. Upevnili si tak vedomosti nadobudnuté v rámci teoretickej prípravy v škole a tiež získali cenné informácie, ktoré im poslúžia v praktickom živote.


              Ďakujeme pani riaditeľke Mgr. Zlatici Halajovej, ZŠ Juh Vranov nad Topľou za pozvanie do tejto panelovej diskusie.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Deň na obchodnej

            • Si deviatak? Nascanuj QR kód, vyplň prihlášku a na jeden deň buď jedným z nás...

              Tešíme sa na Teba už 15. decembra 2023! 

            • Zastavme násilie na ženách

            • Pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách, 24. 11. 2023 v Prezidentskom paláci sa konalo podujatie s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorého súčasťou bolo Vyhlásenie „Zastavme násilie na ženách” a výzva na aktívnejšie hľadanie riešení pri boji proti násiliu na ženách. Tohto významného stretnutia spolu s mnohými osobnosťami spoločenského života sa za Obchodnú akadémiu Vranov nad Topľou zúčastnila Ing. Daniela Sabolová.

              Spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou sa Obchodná akadémia Vranov nad Topľou  zapojila do kampane za prevenciu násilia na ženách a dievčatách.

              „Na Slovensku žije množstvo žien, mužov, dievčat a chlapcov, ktorí považujú za samozrejmé, že násilie na ženách v akejkoľvek podobe je neakceptovateľné. Môže nás byť viac, keď pôjdeme príkladom - našimi každodennými postojmi a rezolútnym hlasom za to, aby dievčatá a ženy na Slovensku mohli žiť svoje životy bez násilia a v rovnoprávnosti. Spoločne máme možnosť a silu meniť Slovensko, využime ju," vyzvala prezidentka.

              Celú výzvu si môžete prečítať tu: https://www.prezident.sk/article/prezidentka-s-osobnostami-vyzvali-na-zastavenie-nasilia-na-zenach/

              Za možnosť byť súčasťou tejto kampane ďakujeme Ivane Uličnej, riaditeľke združenia Hekima, ktoré podporuje vytváranie spravodlivejšej spoločnosti a posilňuje postavenie mladých žien.

            • Praha volááá!

            • Cvičná firma EverGreen, s. r. o. pod odborným vedením Ing. Martiny Sirníkovej postúpila medzi 25 najlepších cvičných firiem a bude nás reprezentovať na 5. MUB-line veletrhu fiktivních firem 2023 v Prahe. Veľtrh organizuje Metropolitní univerzita Praha, o. p. s..

              V silnej konkurencii 67 cvičných firiem z Česka a Slovenska postúpili v on-line časti veľtrhu medzi najlepších a budú súťažiť na prezenčnej časti veľtrhu 8. decembra 2023‬ v Prahe. Predmetom podnikania cvičnej firmy je pestovanie a predaj mikrozeleniny.

              Blahoželáme a držíme Vám palce! 

            • V krvi sa zachová tá naša stužková...

            • Dňa 24. novembra 2023 Nemocnica Svet zdravia vo Vranove nad Topľou pripravila pre maturujúcich darcov krvi symbolickú stužkovú, ktorou mohli takto slávnostne podporiť dobročinnú činnosť na Hematologicko – transfúziologickom pracovisku nemocnice.

              Ďakujeme za pripravené pohostenie, sprievodný program, krásne balíčky a hlavne príjemnú atmosféru pre našich mladých darcov. Pre väčšinu z nich to bola prvá skúsenosť s darovaním krvi, no veríme, že nie posledná.

              Najcennejšiu tekutinu darovali žiaci IV. A a IV. B triedy a pedagogický sprievod im robili Mgr. Štefan Gonos a Mgr. Dominik Kahanovský.

              Všetkým darcom ďakujeme!

            • Konferencia READYCON Slovensko 2023

            • Dňa 21. 11. 2023 sa žiaci IV. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili online konferencie READYCON Slovensko 2023.

              Priamo zo školských lavíc študenti mohli spolu s odborníkmi z praxe objaviť budúcnosť pracovného trhu, získať zaujímavé informácie o meniacom sa pracovnom prostredí a najnovších trendoch vo vybraných odboroch – vo financiách, v médiách, marketingu, manažmente a v obchode a službách.

              Získané informácie naši žiaci môžu uplatniť v svojej príprave na trh práce a  k sebavedomejším kariérnym rozhodnutiam.

              Ing. Daniela Sabolová

               

            • INTERNATIONAL UNLIMITED DANCE CUP 2023

            • Filip Pyreň - Tanečný klub Dyno

              17. - 18. november 2023 - Levice

              Tanečníci z 12 štátov sveta 

              Medzinárodná porota 

              Disco Dance sólo international HVK

              1. miesto pre Filipa Pyreňa

              Blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov!

            • Školské majstrovstvá v zrýchlenom šachu

            • Aj v tomto školskom roku sa naši šachisti, Jakub Červeňák a Richard Tichý, zúčastnili školských majstrovstiev okresu Vranov nad Topľou študentov a študentiek stredných a základných škôl v zrýchlenom šachu, pod vedením Mgr. Alexandra Goľu.

              Vo štvrtok, 16. 11. 2023 sa v Centre voľného času vo Vranove nad Topľou po roku opäť stretli mladí priaznivci šachovej hry. V troch kategóriách súťažilo 53 žiakov a študentov z dvanástich škôl v troch rôznych turnajoch. Pre študentov stredných škôl bol pripravený uzavretý kruhový turnaj. Víťazov čakali poháre a medaily. Študenti stredných škôl si zahrali v spoločnom turnaji.

              Richard Tichý obsadil 3. miesto a 4. miesto patrilo Jakubovi Červeňákovi.

              Prví traja z každej kategórie získali právo postupu na Majstrovstvá Prešovského kraja jednotlivcov v zrýchlenom šachu.

              Za reprezentáciu školy mladým šachistom ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších turnajových stretnutiach.

              Mgr. Alexander Goľa

               

            • Deň na OA

            • Si deviatak? Tvoj život na základnej škole už čoskoro končí a máš pred sebou dôležité rozhodnutie? Ešte stále nevieš akú strednú školu si vybrať? Toto je Tvoja šanca! Zaži deň u nás a my Ti ukážeme, že obchodná akadémia bude Tvojou správnou voľbou.

              Prostredníctvom QR kódu vyplň prihlášku a 15. decembra 2023 sa vidíme u nás!

              Tešíme sa Vás, milí deviataci!

            • Deň študentstva

            • 16. novembra 2023 zorganizoval Školský parlament Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou Deň študentstva.

              V zasadačke Mestského úradu vo Vranove nad Topľou si žiaci školy pripomenuli 17. november ako pamätný deň. Ústrednou témou boli udalosti z rokov 1939 a 1989.

              Vo vedomostnej súťaži Múdra hlavička si štvorčlenné družstvá tried overili svoje vedomosti a ukázali, že naši žiaci sú veľmi súťaživí. Výsledky súťaže Múdra hlavička:

              1. miesto - III. A - Martin Dvorský, Samuel Ihnát, Matěj Fober, René Begala,

              2. miesto - III. B - Samuel Gurňak, Adam Levický, Eva Čechová, Terézia Čiešková,

              3. miesto - I. B - Stela Dzurňáková, Martin Lukčo, Viktória Gavaľová, Sofia Konečná.

              Diseminácia medzinárodného programu Erasmus+ poukázala na to, že odborná prax v medzinárodnom prostredí je pre budúcich absolventov OA na národnom a európskom trhu práce veľkou výhodou a posúva ich v pomyselnom rebríčku o stupeň vyššie. Žiaci absolvovali dvojtýždňovú odbornú prax v bulharskej Sofii a v nemeckom Lipsku.

              Ďakujeme všetkým žiakom a pedagógom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zapojili do organizácie tohtoročného Dňa študenstva.

              Ing. Martina Sirníková