• Novinky

            • Finančná Sloboda OVB

            • Po prednáške v škole, kde sme si zahrali 1. kolo hry Finančná Sloboda OVB, sme dostali pozvanie na ďalšie kolá do Prešova, do centrály OVB.

              V Prešove sme sa naučili základy finančnej gramotnosti a úspešne sme odohrali druhé aj tretie kolo. Pán Stanislav Ditte nás na mieste pozval do Svitu, na maturitný scenár ich hry s možnosťou získania certifikátu o finančnej gramotnosti. Túto pozvánku sme prijali a o týždeň sme sa všetci stretli vo Svite, kde sme sa zúčastnili workshopu.

              Nadobudli sme tam veľa užitočných informácií nielen o finančnej gramotnosti, ale aj o všeobecnom podnikaní. Stretli sme tam veľa významných ľudí a spoznali sme skvelý kolektív, ktorý sa zároveň bral skôr ako „rodina“ než ako kolegovia. Bola to skvelá skúsenosť, ktorú neľutujeme a tešíme sa na našu ďalšiu spoluprácu s firmou OVB.

              Richard Tichý a Samuel Staškožiaci IV. B

            • Exkurzia v UNIPLAST MH, s. r. o.

            • Žiaci II. ročníka sa dnes, 10. novembra 2023, zúčastnili exkurzie vo výrobnom podniku UNIPLAST MH, s. r. o. vo Vranove nad Topľou.

              Pod pedagogickým vedením Ing. Martiny Sirníkovej a Ing. Ľubice Smolejovej si overili svoje teoretické vedomosti v praxi. Hlavným predmetom činnosti spoločnosti je výroba a montáž výrobkov z plastu. Zaoberajú sa aj odborným poradenstvom v oblasti lisovania plastov a skúšaním foriem, dodávajú technické a estetické dielce pre výrobcov bielej a dopravnej techniky, automobilový a elektrotechnický priemysel, stavebníctvo.

              Ďakujeme vedeniu spoločnosti za možnosť absolvovať exkurziu a Ing. Mikulášovi Hrubovskému za sprevádzanie počas exkurzie.

              Ing. Martina Sirníková

            • Okresné kolo vo futsale žiakov SŠ

            • Žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa 06. 11. 2023 zúčastnili okresného kola vo futsale žiakov SŠ.

              Po dlhej dobe, keďže organizovanie tohto turnaja bolo na niekoľko rokov prerušené, sa v mestskej športovej hale zišla veľmi silná konkurencia za účasti piatich stredných škôl nášho okresu. Naši chlapci nenechali nič na náhodu a po veľmi vyrovnaných a nervovo vypätých zápasoch obsadili 1. miesto a zároveň si vybojovali postup na krajské kolo v Prešove.

              Za úspešnú reprezentáciu im ďakujeme a prajeme  ešte veľa športových úspechov, ktorými šíria dobré meno našej školy.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Participácia detí 2023 vo Vranove nad Topľou

            • V rámci Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím sa dňa 24. 10. 2023 v Hoteli Patriot vo Vranove nad Topľou konala zaujímavá forma diskusie detí a dospelých „Participácia detí 2023“, ktorá bola organizovaná Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch. 

              Diskusie sa zúčastnili študenti I. A a I. B triedy. Zdieľali názory a postoje k rôznym témam týkajúcich sa diskriminácie, duševného zdravia, zabezpečovaním potrieb dieťaťa, ale zaoberali sa aj otázkami, čo by deti chceli zmeniť, aby sa cítili dobre a bezpečne, čo potrebujú a čo im v živote chýba, kde hľadať pomoc v prípade násilia a komu sa zdôveriť.

              Ďakujeme pani PaedDr. Jane Staškovej, koordinátorke ochrany detí pred násilím, za možnosť zapojenia našich študentov do diskusie.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Halloween na obchodnej

            • Školský parlament Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zorganizoval študentský piatok v podobe vydarenej akcie Halloween na obchodnej.

              Zástupcovia jednotlivých tried súťažili vo vyrezávaní tekvíc. Hodnotiaca porota zložená z členov študentského parlamentu našej školy mala naozaj ťažkú úlohu. Vybrať tú naj vyrezávanú tekvicu. Nakoniec sa zhodli na víťazoch:

              1. miesto - IV. B,

              2. miesto - II. B,

              3. miesto - III. B.

              Výhercom srdečne blahoželáme a ostatných súťažiach chválime za ich tvorivosť a kreativitu.

              Ing. Martina Sirníková

            • Záložka do knihy spája slovenské školy

            • Národný inštitút vzdelávania a mládeže vyhlásil k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc už 12. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy: Hrdinovia detektívnych románov. Jeho cieľom je vytvárať atmosféru, ktorá bude podnecovať a dokáže žiakov nadchnúť pre čítanie kníh, pre diskusiu o prečítaných príbehoch a pre výtvarné stvárnenie prečítaného na záložke. 

              Aj naša škola, Obchodná akadémia vo Vranove nad Topľou, sa pravidelne zapája do tohto projektu a nadväzuje nové kontakty so strednými školami na Slovensku. V tomto roku bola našou partnerskou školou Obchodná akadémia Veľká okružná Žilina, pre ktorú vytvorili žiaci 1. ročníka zaujímavé a kreatívne záložky. 

              Študentom I. A a I. B ďakujeme za pekné výtvory a spoluprácu.

              Mgr. Lenka Michalová

            • Ponožkový október

            • Mesiac október sa na Obchodnej akadémii vo Vranove nad Topľou niesol v znamení zbierania ponožiek.

              Zmyslom tejto aktivity bolo pred zimným obdobím vyzbierať ponožky pre ľudí vnúdzi, hlavne pre tých, ktorí žijú na ulici. Zistilo sa, že najžiadanejšou časťou oblečenia v charitách a organizáciách starajúcich sa o takých ľudí sú ponožky, ktoré chránia pred chladom, infekciami a uľahčujú chôdzu.

              Študenti a zamestnanci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou odovzdali riaditeľke Slovenského Červeného kríža územného spolku Vranov nad Topľou, Bc. Dominike Zelikovej, 83 párov ponožiek.

              Veríme, že poslúžia tým, ktorí ich najviac potrebujú. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto výzvy zapojili.

              Ing. Martina Sirníková

            • Silná ruka

            • Dňa 27. 10. 2023 sa žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili majstrovstiev východoslovenského kraja v armwrestlingu. Tento rok naši chlapci, bohužiaľ, nestačili na silnú konkurenciu a neumiestnili sa na stupňoch víťazov. Zo sútaže si ale odnášajú množstvo nových skúseností a my im ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa športových úspechov.

              Mgr. Dominik Kahanovský 

            • 19. MEDZINÁRODNÝ VEĽTRH CVIČNÝCH FIRIEM KRAJÍN V4 V  KOŠICIACH

            • V dňoch 25. 26. októbra 2023 cvičná firma Organic-Oil, s. r. o. úspešne reprezentovala Obchodnú akadémiu vo Vranove nad Topľou na 19. Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem krajín V4 v Košiciach, ktorý organizovala Obchodná akadémia, Watsonova 61, Košice.

              Počas dvoch dní si v priestoroch Spoločenského pavilónu v Košiciach žiaci cvičných firiem preverili svoje podnikateľské schopnosti v širokej konkurencii cvičných firiem z obchodných akadémií a iných stredných odborných škôl zo Slovenska a Českej republiky.

              Cvičná firma Organic-Oil, s. r. o. získala

              1. miesto v kategórii Naj... stánok.

              Cvičnú firmu reprezentovali žiaci IV. B triedy: Jana Matejová, Timea Šnajderová, Richard Tichý, Michaela Trebunová, Nina Treciaková a Viktor Vaľko.

              Študenti na veľtrhu vystupovali profesionálne a s vysokou odbornosťou predstavili predmet svojej činnosti, ktorým je výroba a predaj 100 % BIO olejov lisovaných za studena. Preukázali schopnosť prepojiť nadobudnuté teoretické vedomosti v praxi,  pracovať v tíme, komunikovať v slovenskom a anglickom jazyku, samostatne sa rozhodovať, tvorivo riešiť problémy a používať moderné informačné a komunikačné prostriedky.

              Ďakujeme všetkým, ktorí cvičnú firmu Organic-Oil, s. r. o. akýmkoľvek spôsobom podporili a žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.


              Ing. Daniela Sabolová

            • Exkurzia tretiakov v Košiciach

            • 26. októbra 2023 absolvovali naši tretiaci pod pedagogickým vedením Ing. Martiny Sirníkovej a Mgr. Márie Lipkošovej prínosnú exkurziu v Košiciach.

              Na 19. Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem krajín V4 podporili našu štvrtácku cvičnú firmu Organic-Oil, s. r. o.. Načerpali aj inšpiráciu pre vlastné novozaložené cvičné firmy. Práca v cvičnej firme podporuje podnikateľskú kreativitu a rozvoj schopnosti žiakov, aby sa v budúcnosti mohli stať úspešnými podnikateľmi, ale aj zamestnancami.

              Exkurzia tretiakov pokračovala v Steelparku. Park vedy a zábavy prináša zážitok zo spoznávania. Pri skúmaní vedeckých hypotéz a overovaní technických a prírodných zákonitostí sa študenti nenudili, ale zabávali.

              Ďakujeme pánovi Kosovi za bezpečnú autobusovú dopravu našich študentov.

              Ing. Martina Sirníková

            • Prednáška o požiarnej ochrane

            • V rámci predmetu Výchova k podnikaniu sa dňa 19. 10. 2023 žiaci II. ročníka duálneho vzdelávania zúčastnili prednášky s pplk. Ing. Petrom Gavaľom na tému Požiarna ochrana v podnikoch.

              Žiaci získali nielen odborné vedomosti z požiarnej ochrany, zásad prevencie proti požiarom, ale aj cenné rady do budúcnosti ako predísť požiarom a neželaným kontrolám vo svojich podnikoch.

              Za prínosnú prednášku pplk. Ing. Petrovi Gavaľovi veľmi pekne ďakujeme.

              Mgr. Mária Lipkošová

            • ERASMUS+ v Lipsku

            • Posledný septembrový a prvý októbrový týždeň roku 2023 patril praxi žiakov 4. ročníka. Časť z nich ju absolvovala v nemeckom Lipsku pod pedagogickým vedením Mgr. Lenky Čižmarikovej a Mgr. Jany Štovkovej.

              Zúčastnilo sa jej 12 žiakov 4. ročníka a 3 žiaci 3. ročníka obchodnej akadémie.  Areál, v ktorom boli všetci zúčastnení ubytovaní, zároveň poskytoval priestor pre vykonávanie praxe. Tá zahŕňala prácu so softvérom LibreOffice, Filemaker a Gimp, žiaci o. i. tvorili finančný plán, kalkulácie, rozpočet, vytvárali digitálne riešenia pre správu vlastnej firmy atď. Praktické vyučovanie prebiehalo každý pracovný deň v čase od 9. 00 do 15.00 h.

              Poobedňajší čas mohli tráviť individuálne v mestečku Schkeuditz, prípadne v neďalekom Lipsku. Lipsko mali možnosť spoznať aj formou skupinovej prehliadky mesta so sprievodcom. Voľný víkend žiaci a pedagogický dozor strávili v hlavnom meste Nemecka – Berlíne. Spoznali najznámejšie pamätihodnosti tohto veľkomesta, ktoré ich svojou dynamikou veľmi zaujalo.

              Žiaci nadobudli nové vedomosti, vyskúšali si svoje jazykové znalosti a v neposlednom rade sa naučili väčšej samostatnosti a tolerancii.

              Mgr. Lenka Čižmariková

            • ERASMUS+ v Sofii

            • V dňoch 22. septembra až 6. októbra 2023 sa pod vedením Ing. Márie Chrapekovej a Mgr. Renáty Jakubčinovej pätnásť žiakov Obchodnej akadémie 4. ročníka zúčastnilo programu Erasmus+ v hlavnom meste Bulharska, v Sofii.

              Žiaci si počas dvoch týždňov vyskúšali prácu v hoteli, v cestovnej kancelárii, či prekladateľskej firme. Zopár chlapcov si „popracovalo“ aj manuálne. Táto odborná prax im priniesla mnoho skúseností v oblasti administratívy, no žiaci sa obohatili aj v oblasti anglického či ruského jazyka, keďže ich na každom kroku počas pobytu v Sofii sprevádzala azbuka.

              Využili možnosti, ktoré Erasmus+ ponúka a odniesli si množstvo nezabudnuteľných zážitkov, spoznali novú kultúru a ľudí, no predovšetkým ich táto skúsenosť naučila samostatnosti.

              Mgr. Renáta Jakubčinová

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Veľa! Študenti a zamestnanci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou už tri roky napĺňajú krabice od topánok dobrotami, maličkosťami a svoju láskou. Spoločne sme vytvorili už 230 krabíc plných lásky:

              - december 2022 - 73 krabíc,

              - december 2021 - 55 krabíc,

              - december 2020 - 102 krabíc.

              Sme oficiálnym partnerom zbierky Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok 2023.

              Krabičky budeme zbierať do 30. novembra 2023. Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich!

              Viac informácií nájdete na stránke  www.kolkolasky.sk!

              Ing. Martina Sirníková

            • Bibliograficko-informatická výchova

            • V rámci hodín slovenského jazyka a literatúry navštívili študenti 1. ročníka dňa 12. 10. 2023 a 16. 10. 2023 Hornozemplínsku knižnicu vo Vranove nad Topľou.

              Témou prednášky bola Bibliograficko-informatická výchova. Žiaci sa oboznámili so spôsobmi získavania a spracovania informácií, s informačnými prameňmi, so systémom slovenských knižníc a so spôsobmi vyhľadávania kníh v knižničnom katalógu. Žiaci si mohli prezrieť všetky oddelenia knižnice a prelistovať rozličné knihy.

              Za obohacujúcu prednášku ďakujeme.

              Mgr. Lenka Michalová

            • Imatrikulácia prvákov

            • Žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou si svoj študentský život pravidelne spestrujú organizovaním kultúrno-zábavných podujatí, ktoré sa stávajú peknou školskou tradíciou. Jedným z nich je aj imatrikulácia prvákov. V piatok, 13. októbra 2023 sa uskutočnila imatrikulácia prvákov, tzv. Uchaľak.

              Žiaci II. ročníka v spolupráci s ich triednymi učiteľmi Mgr. Štefanom Gonosom a Ing. Vierou Kandalovou pripravili pre prvákov zaujímavý program a súťaže. Po zložení slávnostného imatrikulačného sľubu boli prváci oficiálne prijatí do našej školskej obchodňarskej rodiny. Tohtoročnú imatrikuláciu sprevádzali zábava, smiech a tanec.

              Všetkým prvákom prajeme veľa študijných úspechov a veľa veselých chvíľ na našej škole.

              Nech sa Vám u nás páči!

            • Finančná sloboda

            • Žiaci IV. A a IV. B triedy si v stredu, ‪11. 10. 2023‬ zvýšili finančnú gramotnosť hrou. S hrou Finančná sloboda nás návštívila certifikovaná lektorka hry Ing. Katarína Drienková a certifikovaný lektor Ing. Stanislav Ditte z OVB Allfinanz Slovensko, a. s..

              Počas tejto hry sa žiaci starali o finančné plánovanie fiktívnej rodiny – manželského páru vo veku 30 rokov, ktorému mali pomôcť plniť si svoje ciele. Žiaci prechádzali s ich rodinou 30 rokov ich života, vyberali im finančné produkty a čelili rôznym nástrahám života.

              Ďakujeme za zvýšenie finančnej gramotnosti našich žiakov.

              Ing. Anna Černegová