• Novinky

            • Divadelné predstavenie

            • Dňa 24. 04. 2024 sa žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou spolu so svojimi pedagógmi zúčastnili divadelného predstavenia v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, aby sa obohatili o umelecký zážitok vďaka sledovaniu klasickej divadelnej hry, situačnej komédie Carla Goldoniho z roku 1745, ktorá spadá do špecifického žánru commedia dell arte.

              Sluha Truffaldino dopletie a tajne slúži dvom pánom, Beatrici a Florindovi, pričom aj sám sa zamotal do osídel lásky k Pantaloneho služke Smeraldine, aby sa nakoniec séria komických situácií rozuzlila  a tí správni zaľúbenci našli k sebe cestu, pričom v hlavnej úlohe sluhu Truffaldina vynikol komediálny talent herca Michala Novodomského. Pod vedením režiséra Mareka Zákosteleckého sme boli všetci návštevníkmi zábavných udalostí v krásnych Benátkach, kde sa príbeh odohrával.  

              Veríme, že aj budúcnosti sa nám podarí zopakovať si podobné zážitky. 

              PaedDr. Mária Terpáková

            • Okresné kolo vo volejbale

            • Žiaci a žiačky Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa 19. 04. 2024 zúčastnili okresného kola vo volejbale zmiešaných družstiev. 

              Šikovnosť, skúsenosti a odhodlanie, pri konkurencii ďalších troch družstiev, prinieslo našim žiakom síce nepostupové, ale pekné a zaslúžené druhé miesto. Za vzornú reprezentáciu školy im ďakujeme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Deň narcisov

            • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis? Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa konala už 28. krát a to 18. apríla 2024. 

              Každý z nás pozná niekoho, kto trpí rakovinou. Aj my sme si pripli malý kvietok za všetkých, ktorí bojovali alebo bojujú so zákernou chorobou.

              Ďakujeme našim dobrovoľníkom - Evke, Terezke, Maťovi a Matějovi za pomoc pri organizovaní zbierky v škole a v uliciach nášho mesta. 

              Ďakujeme každému, kto pripnutím žltého narcisu vyjadril podporu, povzbudil nádej a priniesol pozitívnu energiu, ktorú denne všetci potrebujeme v každom uhle pohľadu na život.

              Ing. Martina Sirníková 

            • Kvitnú oranžové tulipány

            • Koncom kalendárneho roka sa žiaci II. a III. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili besedy pod názvom Spoločne proti násiliu na ženách a dievčatách. Po jej skončení zasadili cibuľky oranžových tulipánov - dar od Holandského kráľovstva.

              Oranžové tulipány práve kvitnú, skrášľujú naše školské prostredie a všetci sa z nich tešíme. Kvety tulipánov nám tiež symbolicky pripomínajú potrebu starať sa o bezpečie žien a dievčat. Ich oranžová farba je symbolom jasnejšej budúcnosti pre dievčatá a ženy bez násilia.

              Touto cestou ďakujeme Veľvyslanectvu Holandského kráľovstva, občianskemu združeniu Hekima, Koordinačno-metodickému centru pre prevenciu násilia na ženách a Kancelárii prezidentky SR za možnosť byť súčasťou tejto spoločnej iniciatívy.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Taliansko treba vidieť a zažiť

            • Kto by nepoznal čižmu Európy, krajinu módy, cestovín, temperamentu, aperolu, pizze, opery, futbalu a histórie. Nech už je váš cestovateľský vkus akýkoľvek, v Taliansku ho určite uspokojíte. História, umenie, jedlo, hudba, architektúra, kultúra, posvätné miesta, pôvabné dedinky, jazerá, pláže a typická atmosféra. Taliansko je aj jedným veľkým gastronomickým dobrodružstvom. A dá sa objavovať neustále.  

              V dňoch 10. 04. - 14. 04. 2024 sa 42 žiakov I. - IV. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou pod pedagogickým vedením Ing. Márie Chrapekovej, Ing. Daniely Sotákovej, Ing. Lenky Haritunovej a Ing. Martiny Sirníkovej vydalo objavovať krásy Talianska. 

              Navštívili sme romantickú Veronu, mesto, ktoré nadchlo Shakespeara. V okolí jazera Lago di Garda sme spoznávali Rivu del Garda, Limone sul Garda, Malcesine a Sirmione. Jedným z najkrajších a určite najromantickejších miest Talianska sú nepochybne Benátky. Sú tiež nazývané kráľovnou Jadranského mora a vyslúžili si miesto na zozname svetového dedičstva UNESCO. Za návštevu bezpochyby stáli tiež blízke Murano, ostrov sklárov, a Burano, ostrov čipiek. 

              Tieto miesta sú len špičkou ľadovca, keď ide o zaujímavosti, ktoré Taliansko ponúka. Každá z navštívených destinácií nám ponúkla jedinečný zážitok, ktorý v nás zanechal nezabudnuteľné spomienky.

              Ing. Martina Sirníková

            • Krajská prehliadka SOČ

            • Dňa 08. 04. 2024 sa na SOŠ technickej v Prešove uskutočnila krajská prehliadka SOČ, na ktorej sa súťažilo v 17 odboroch. 

              V odbore č. 14 - Tvorba učebných pomôcok,  didaktické technológie,  našu školu pod metodickým vedením PaedDr. Márie Terpákovej IV. B triedy Viktória Kleinovaá s prácou Analytická metodika praktického postupu účtovania zálohovanie PET a CAN fliaš. 

              V mimoriadne náročnej konkurencii podobne ako pred rokom, keď získala na celoštátnej prehliadke 4. miesto, prejavila aj teraz svoje odborné, jazykové a komunikačné schopnosti a umiestnila sa na 4. mieste. 

              Ďakujeme jej za reprezentáciu, srdečne blahoželáme a prajeme aj v budúcnosti veľa úspechov. 

              PaedDr. Mária Terpáková

            • Vansovej Lomnička

            • Dňa 04. 04. 2024 sa v Hornozemplínskom osvetovom stredisku stretli ženy - recitátorky, aby sa v okresnom kole pretekali v súťaži v umeleckom prednese poézie a prózy Vansovej Lomnička.  

              Našu školu pod vedením PaedDr. Márie Terpákovej reprezentovala žiačka  IV. B triedy Katarína Gombitová s kultivovaným prednesom, ktorého kvalitu a umelecký dojem odborná porota ocenila prvým miestom v 1. kategórii v prednese poézie a postupom na krajské kolo. 

              Za úspešnú reprezentáciu ďakujeme, srdečne blahoželáme a prajeme aj naďalej veľa úspechov. 

              PaedDr. Mária Terpáková

            • Školský časopis OAčik

            • Školský časopis OAčik sa vydáva pri príležitosti jubilea Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou. 

              Naša škola už 55 rokov vzdeláva a vychováva žiakov. OAčik v sebe ukrýva pohľad do minulosti, prítomnosti aj víziu do budúcnosti.Môžete tu nájsť mnoho zaujímavostí, o ktorých ste doteraz možno ani netušili. 

              Katarína Gombitová

              šéfredaktorka

              OAcik.pdf

            • Okresné kolo v basketbale

            • Dňa 05. 04. 2024 sa na pôde Gymnázia Dr. C. Daxnera vo Vranove nad Topľou uskutočnilo okresné kolo v basketbale žiakov stredných škôl. 

              Naši chlapci sa po sympatických výkonoch umiestnili na konečnom 2. mieste. Za vzornú  reprezentáciu našej školy im srdečne ďakujeme a gratulujeme k peknému umiestneniu.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Olympiáda Mladý účtovník 2024 – výsledky 1. online kola

            • Spoločnosť KROS, a. s. v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov zorganizovala 19. 03. 2024 v poradí už 26. ročník olympiády Mladý účtovník. 

              V 1. online celoštátnom kole našu školu  reprezentovali tri nadané žiačky zo IV. B triedy – Katarína Gombitová, Júlia Haňová a Monika Marcinová.

              V silnej konkurencii 144 mladých účtovníkov z celého Slovenska sa našim žiačkam nepodarilo prebojovať medzi 30 najlepších  a zabezpečiť si tak postup do 2. online kola.

              Monika Marcinová obsadila 41. miesto, Katarína Gombitová 43. miesto a Júlia Haňová 61. miesto.

              Všetkým trom žiačkam ďakujeme za svedomitú prípravu a účasť na olympiáde Mladý účtovník 2024.

              Ing. Lenka Haritunová

            • Postup do celoslovenského kola Olympiády podnikový hospodár

            • Blahoželáme našim maturantom - Tímei Mikovej, Jakubovi Rozkošovi, Jakubovi Červeňákovi, Viktórii Kleinovej a Barbore Belákovej, ktorí postúpili do celoslovenského kola Olympiády podnikový hospodár.

              Celoslovenské kolo Olympiády podnikový hospodár bude prebiehať v druhej polovici mesiaca apríl 2024. 

              Ako účastníci celoslovenského kola sú na Podnikovohospodársku fakultu EU v Bratislave so sídlom v Košiciach automaticky prijatí bez prijímacích skúšok. 

              Blahoželáme a tešíme sa z vášho úspechu.  

              Ing. Daniela Sabolová

            • Mesto Vranov nad Topľou ocenilo pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov

            • Pri príležitosti Dňa učiteľov si ocenenie za Obchodnú akadémiu vo Vranove nad Topľou prevzali:

              PaedDr. Mária Kočiková, učiteľka anglického jazyka, za tvorivú prácu pri zvyšovaní jazykových schopností mladej generácie a mimoriadne výsledky v oblasti prípravy žiakov a v súťažiach a olympiádach v anglickom jazyku,  

              Ing. Lenka Haritunová, učiteľka odborných ekonomických predmetov, za kreatívny prístup pri výchove mladej generácie a úspechy získané na olympiádach v účtovníctve. 

              Srdečne blahoželáme k zaslúženému oceneniu ich práce!

            • Študentský majáles

            • Na známosť sa všetkým dáva, mimoriadna zvláštna správa, že v piatok, 03. 05. 2024, sa Obchodná akadémia vo Vranove nad Topľou zabáva!

              Čaká na Vás bohatá tombola, chutné pohostenie a o skvelú zábavu sa postará DJ BeTón!

              Už od pondelka si môžete zakúpiť lístky u Ing. Martiny Sirníkovej.

              Tešíme sa na Vás!