• Novinky

            • Hosťujúce prednášky kenskej expertky

            • 12. mája 2023 sa pre žiakov II. a III. ročníka zorganizovali prednášky v rámci projektu organizácie Hekima. Projekt je zameraný na rozvojové vzdelávanie s hosťujúcou prednášajúcou expertkou Karen, ktorá pochádza z Kene.

              Prednášky boli zamerané na témy ako môžu zodpovedné firmy prispieť k zlepšeniu postaveniu žien a komunít na pobreží v Keni, prečo je zodpovedné podnikanie dôležité, čo je cirkulárna ekonomika a ako sa dajú plasty využiť v hodnotových reťazcoch.

              Prednášky boli hodnotným doplnkom k učebnému plánu školy a poskytli žiakom jedinečný pohľad na globálne problémy. Účasťou žiaci získali hlbšie pochopenie dôležitosti zodpovedného a udržateľného podnikania a taktiež praktické nástroje ako môžu tieto koncepty aplikovať vo vlastnej cvičnej firme.

              Naše veľké poďakovanie patrí projektovej manažérke Miroslave Liškovej a spíkerke Karen za prínosné prednášky.

              Ing. Martina Sirníková

               

            • ÚSPECH ŽIAKOV OBCHODNEJ AKADÉMIE V CELOSLOVENSKOM KOLE OLYMPIÁDY PODNIKOVÝ HOSPODÁR

            • 27. apríla 2023 sa konalo celoslovenské kolo 4. ročníka Olympiády podnikový hospodár, do ktorého postúpili aj žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou - Erik Tomáš, Marek Stanovčák – zo IV. A, Veronika Mehajová, Martina Oľhová, Adam Grigeľ, Timotej Čeremšák, Nela Krajníková – zo IV. B.

              V tejto celoslovenskej súťaži si žiaci Obchodnej akadémie Vranov nad Topľou viedli vynikajúco. Gratulujeme! V kategórii obchodné akadémie a SOŠ podnikania a SOŠ ekonomické

              1.  miesto získal Marek Stanovčák,

              2.  miesto obsadil Adam Grigeľ.

              Študenti riešením úloh preukázali svoje znalosti z oblastí ekonómie, podnikovej ekonomiky, účtovníctva, daňovej sústavy, Európskej únie a finančnej gramotnosti. Olympiádu podnikový hospodár organizuje naša partnerská vysoká škola -  Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej Univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach. Cieľom súťaže je spopularizovať štúdium ekonómie ako atraktívneho vedného a študijného odboru.

              Účastníci celoslovenského kola si  zaistili v prípade záujmu prijatie na 1. stupeň bakalárskeho štúdia na PHF Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach

              BEZ POVINNOSTI VYKONANIA PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy, víťazom srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu a želáme veľa osobných a študijných úspechov.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Študentský majáles

            • 5. mája 2023 Študentský parlament Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zorganizoval pre študentov a priateľov školy Študentský majáles.

              Po predošlom úspešnom roku sa tohtoročný majáles uskutočnil v Kultúrnom dome v Čemernom. Študentský majáles je oslavou študentstva a patrí k najkrajším akciám pre študentov obchodnej akadémie.

              Krásne šaty a dlhé róby, chlapci v sakách. To všetko dodáva neuveriteľnú atmosféru tejto nezabudnuteľnej akcie. Je to naozaj výnimočná akcia plná hudby, tanca, skvelej zábavy, dobrého jedla a bohatej tomboly.

              Naše veľké poďakovanie patrí sponzorom: 

              Autoškola Madura Milan 

              DMJ MARKET 

              Jazykové centrum FINESSE 

              Hotel Zelená Lagúna

              Laser Game Michalovce 

              Victoriy Sweets - Viktória Biliková 

              Profil Invest Slovakia 

              EKOSPOL Vranov 

              ATYP INTERIÉR 

              Železiarstvo Fober 

              Vinotéka Zolota 

              Vlasové štúdio Mária 

              Bike pub - Jozef Jakubek 

              Sundance - Jozef Folly Petriľák 

              Alex Nus 

              Cukráreň Fontána Balkán 

              Šport centrum ALIO 

              JOŽIMIN - zdravo hravo 

              Body and Blood fitness štúdio 

              TOP drogéria 

              Culinary gang 

              Pizzéria Vulkano 

              Silné reči 

              Retro gym Vranov 

              Salón Kvetka - Kveta Šimková 

              Lucia Vysoká 

              Požičovňa ebajkov Macko 

              Ján Krajňák 

              Vlasové štúdio Terry.

              Ďakujeme organizačnému tímu za prípravu majálesu, Michalovi Madejovi za spoluprácu pri organizácii, našim DJom - BeTón a Bonxi, kolektívu zamestnancov Kultúrneho domu v Čemernom, sponzorom, študentom a priateľom školy, pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom školy za skvelú atmosféru a nezabudnuteľný večer. 

              Už teraz sa tešíme na budúcoročný majáles.

              Ing. Martina Sirníková

              koordinátorka Študentského parlamentu

            • Piaty najlepší Mladý účtovník Slovenska 2023 – Adam Grigeľ

            • Spoločnosť KROS, a. s. v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov zorganizovala 20. 04. 2023 druhé kolo olympiády Mladý účtovník 2023.

              V druhom kole súťažilo 32 najlepších mladých účtovníkov z celého Slovenska. Účastníci druhého kola olympiády mali za úlohu vypracovať súvislý príklad za jedno účtovné obdobie na počítači v účtovnom programe Omega.

              Našu školu vo finálovom kole reprezentoval Adam Grigeľ zo IV. B triedy, ktorý získal krásne 5. miesto.

              Žiaka na súťaž pripravovala Ing. Lenka Haritunová.

              Ďakujeme Adamovi za vzornú reprezentáciu školy.

              Ing. Mária Chrapeková

            • Celoštátne kolo súťaže v SOČ

            • V dňoch 26. - 27. 04. 2023 sa v Modre, v priestoroch SOŠ vinársko - ovocinárskej, uskutočnilo celoštátne kolo v Stredoškolskej odbornej činnosti.

              Študenti súťažili v 17 odboroch, pričom v každom si konkurovalo 16 prác. Každý kraj zastupovali dve práce.

              V odbore č. 15 - Ekonomika a riadenie našu školu reprezentovala Viktória Kleinová z III. B triedy, pod metodickým vedením PaedDr. Márie Terpákovej.

              Konkurenčné práce dosahovali vynikajúcu úroveň a študenti ich prostredníctvom prezentovali nielen svoje teoretické vedomosti, ale aj praktické riešenia a nápady. Význam tohto podujatia je aj vo vzájomnom obohacovaní sa v rozvoji vlastných schopností, komunikačných a spoločenských zručností, v motivovanosti stanovovať si stále vyššie ciele.

              Dôkazom toho, že vo všetkom patríme k tým najlepším je to, že Viktória Kleinová sa umiestnila v silnej konkurencii na výbornom 4. mieste.

              Úprimne jej blahoželáme, ďakujeme za  reprezentáciu a želáme aj naďalej veľa úspechov a šťastia pri dosahovaní ďalších cieľov.

              PaedDr. Mária Terpáková

            • Tretiaci si overili svoje teoretické vedomosti v praxi

            • V čase od 17. 04. do 28. 04. 2023 sa uskutočnila odborná prax žiakov III. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou, ktorú vykonalo 42 žiakov v 20 rôznych inštitúciách - na Mestskom úrade, Úrade práce sociálnych vecí a rodiny, na Okresnom úrade a Okresnom súde, v Mestskom dome kultúry vo Vranove nad Topľou, na 5 obecných úradoch a v 10 podnikateľských subjektoch – fyzických aj právnických osobách.

              Bez praktických zručností by nebol naplnený profil absolventa obchodnej akadémie. Prax je súčasťou učebného plánu nášho študijného odboru. Dopĺňa odbornú teoretickú prípravu a nadväzuje na odborné predmety. Jej cieľom je rozšírenie teoretických a praktických zručností a vedomostí v podmienkach reálnej praxe, ktorá dopĺňa odborné vzdelanie žiakov praktickým poznaním prostredia a podmienok, v ktorých budú pracovať po ukončení štúdia.

              Obchodná akadémie vo Vranove nad Topľou ďakuje všetkým inštitúciám, ktoré umožnili vykonanie odbornej praxe našim žiakom.

              Ing. Ľubica Smolejová

            • DEŇ ZEME

            • 28. apríl 2023 patril na Obchodnej akadémii vo Vranove nad Topľou Dňu Zeme.

              Deň Zeme sa stal globálnym fenoménom, ale stále sa počíta s miestnymi iniciatívami, ktoré demonštrujú silu zmeny na úrovni jednotlivca.

              Naši študenti sa zapojili do 6. ročníka enviro - podujatia mesta Vranov nad Topľou - Poupratujme Vranov. Cieľom našich študentov bolo vyzbierať odpad na Dobrianskeho ulici, v okolí Strelnice.

              Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme a veďme k úcte a láske k našej planéte aj svojich najbližších.

              Ing. Martina Sirníková

            • Exkurzia na Okresnom súde vo Vranove nad Topľou

            • Dňa 27. apríla 2023 sa žiaci II. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili exkurzie na Okresnom súde vo Vranove nad Topľou. Pod pedagogickým vedením Ing. Martiny Sirníkovej a Mgr. Márie Lipkošovej si prezreli pojednávaciu miestnosť, eskortnú miestnosť, archív okresného súdu a zúčastnili sa verejného súdneho pojednávania priamo v súdnej miestnosti.

              Veľké poďakovanie patrí sudcovi JUDr. Matúšovi Kalaninovi za zaujímavú diskusiu, poučenie o správaní v pojednávacej miestnosti a objasnenie postupov pri súdnych pojednávaniach. Naše poďakovanie tiež patrí Mgr. Jane Bankovičovej a Jane Hajdúchovej za  organizáciu exkurzie.

              Veríme, že exkurzia, ktorá bola organizovaná v rámci predmetu právna náuka, bola prínosom pre našich žiakov.

            • Odborná prax v Írsku

            • Prvý týždeň je za nami!

              Dvanásť žiakov tretieho ročníka našej obchodnej akadémie dostalo možnosť absolvovať svoju povinnú dvojtýždňovú odbornú prax v meste Sligo v Írsku.

              Pod pedagogickým vedením PaedDr. Márie Kočikovej a Mgr. Štefana Gonosa žiaci už týždeň pracujú v miestnych firmách a zdokonaľujú svoje komunikačné schopnosti a nadobudnuté vedomosti v zahraničných kolektívoch.

              Počas tohto týždňa a hlavne počas víkendu navštívili spolu s pedagógmi zaujímavé miesta v okolí a absolvovali prehliadku mesta Galway. Získavajú teda nielen pracovné skúsenosti, ale taktiež spoznávajú kultúrne, historické a prírodné zaujímavosti mesta Sligo a jeho okolia.

              Druhý týždeň sa už začal a nové skúsenosti a zážitky na nás len čakajú.

              PaedDr. Mária Kočiková a Mgr. Štefan Gonos

            • Deň narcisov

            • 20. apríla 2023 ste v uliciach nášho mesta mohli podporiť zbierku Deň narcisov, ktorú každý rok organizuje Liga proti rakovine.

              Život občas "bodne", obráti sa naruby a to vo veľa prípadoch oznámenia onkologickej diagnózy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na život z inej strany dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.

              Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany. Veľké poďakovanie patrí našim dobrovoľníkom za pomoc pri organizovaní zbierky.

              Ing. Martina Sirníková

            • Študentský majáles

            • Na známosť sa všetkým dáva, mimoriadna zvláštna správa, že v piatok, 05. 05. 2023, sa Obchodná akadémia vo Vranove nad Topľou zabáva!

              Čaká na Vás bohatá tombola, chutné pohostenie a o skvelú zábavu sa postará DJ BeTón!

              Už od pondelka si môžete zakúpiť lístky u Šimona Gdovca a Daniela Beňa.

              Tešíme sa na Vás! 

            • Prednáška pre prvákov

            • Dňa 04. 04. 2023 absolvovali žiaci I. A a I. B triedy Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou prednášku vedenú RÚVZ vo Vranove nad Topľou na tému Cukor - jed modernej doby/energetické nápoje.

              Údaje z r. 2009 hovoria o tom, že jeden Slovák skonzumuje okolo 38 kg cukru ročne. Najohrozenejšou skupinou sú práve deti. Našou snahou bolo poukázať na to, že organizmus cukor potrebuje, ale nie vo forme jednoduchých cukrov (sladkostí, polotovarov). Fenoménom dnešných dní sú aj energetické nápoje, ktoré sľubujú veľa energie a vyšší výkon za krátky čas. Dnes sme sa dozvedeli, že majú oveľa viac negatív ako pozitív. Ich účinok je krátky a môžu spôsobiť rôzne poruchy a ochorenia najmä u mladých ľudí.

              Veríme, že žiaci sa dozvedeli veľa užitočných informácií, ktoré aplikujú aj do svojich životov. Chceme sa poďakovať RÚVZ vo Vranove nad Topľou za obohacujúcu prednášku.

              Mgr. Lenka Michalová

            • Okresné kolo v basketbale

            • Žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa 03. 04. 2023 zúčastnili okresného kola v basketbale žiakov stredných škôl, ktoré sa konalo v priestoroch telocvične Gymnázia Dr. C. Daxnera. Naši chlapci po veľmi pekných výkonoch a dobrých výsledkoch skončili na nepostupovom druhom mieste. Napriek tomu im veľmi pekne ďakujeme za ich odhodlanie, bojovnosť a túžbu vybojovať čo najlepšie umiestnenie pre svoju školu a v budúcnosti želáme ešte veľa športových úspechov.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Okresné kolo vo volejbale

            •  

              Žiaci a žiačky Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa dňa 31. 03. 2023 zúčastnili okresného kola vo volejbale.

              Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov sa tento rok súťažilo v zmiešaných družstvách, čo bolo príjemnou zmenou. V konkurencii ďalších vranovských stredných škôl skončili naši žiaci na treťom mieste.

              Za ich bojovnosť a zodpovedný prístup k reprezentácii školy im ďakujeme a tešíme sa na ďalšie športové súťaže.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Turnaj v stolnom futbale

            • Študenti Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou si 31. marca 2023 v telocvični školy zmerali sily v stolnom futbale.

              Študentský parlament zorganizoval v rámci Študentských piatkov medziročníkový turnaj. Bola to skvelá aktivita, ktorá prispela k podpore vzájomných vzťahov medzi žiakmi školy.

              Turnaj už pozná svojich víťazov:

              1. miesto - Šimon Saraka a Dušan Habina - I. B,

              2. miesto - Samuel Žotani a Ján Čupák - III. B,

              3. miesto - Kevin Chovanec a Samuel Ihnát - II. A.

              Ďakujeme organizátorom turnaja a priaznivcom stolného futbalu prajeme ešte veľa úspechov.

              Ing. Martina Sirníková

            • Olympiáda Mladý účtovník 2023 - postup do 2. online kola

            • Spoločnosť KROS, a. s. v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov zorganizovala 24. 3. 2023 v poradí už 25. ročník olympiády Mladý účtovník. 

              V 1. online celoštátnom kole našu školu reprezentovali traja nadaní študenti - Šimon Gdovec a Patrícia Mihaľková zo IV. A triedy a Adam Grigeľ zo IV. B triedy. Do 2. online celoštátneho kola postúpil Adam Grigeľ, ktorý v silnej konkurencii obsadil 4. miesto.

              Adam za postup do 2. online celoštátneho kola získal poukaz na:
               letnú školu „Buď manažér“ na Žilinskej univerzite,
               nákup športových potrieb v hodnote 30,- €.


              Okrem toho všetci účastníci 2. kola budú prijatí na Fakultu riadenia a informatiky Žilinskej univerzity a na Ekonomickú univerzitu v Bratislave bez prijímacích skúšok.


              V 2. online kole, ktoré sa uskutoční 20. 4. 2023 bude súťažiť 30 najlepších mladých účtovníkov Slovenska o titul Mladý účtovník 2023.

              Všetkým trom študentom ďakujeme za účasť na olympiáde a svedomitú
              prípravu a Adamovi držíme palce na 2. online celoštátnom kole.


              Ing. Lenka Haritunová

            • FINANČNÁ OLYMPIÁDA - II. kolo

            • Dňa 30. 03. 2023 absolvovali žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou Erik Tomáš zo IV. A a Adam Grigeľ zo IV. B druhé kolo Finančnej olympiády.

              Finančnú olympiádu každoročne vyhlasuje Nadácia PARTNERS. Účastníci súťaže si v nej majú možnosť porovnať úroveň svojej finančnej gramotnosti a zároveň získať atraktívne výhry pre seba i pre svoju školu.

              Naši študenti si úspešným vypracovaním online testu otvorili možnosť postúpiť do tretieho kola olympiády. Rozhodujúci je počet správnych odpovedí a rýchlosť vypracovania on-line testu. O postupe do finálového - tretieho kola súťaže pri rovnakom výsledku rozhodne automatizovaný generátor náhodného výberu.

              Erikovi a Adamovi ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa študijných a osobných úspechov.

              Ing. Daniela Sabolová