• Novinky

            • Deň učiteľov

            • Zatvorené školy, prerušené vyučovanie a učenie sa v domácich podmienkach mnohým pomáha pochopiť aká významná a dôležitá je práca učiteľov. Duša mladého človeka je ako notová osnova, melódiu ktorej píše sám pedagóg s obetavosťou, láskou a námahou. Taký je jeho údel. Sám si ho zvolil, veriac, že aj on bude patriť medzi tých, o ktorých J. A. Komenský povedal, že „vyučovanie je prácou pováh vznešených“.

              Všetkým učiteľom želáme nech učenie je pre nich výzvou, radosť hnacím motorom, tvorivosť krídlami a škola hrou.

              Všetko najlepšie súčasným i bývalým pedagógom Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou!

            • Opatrenia MŠVVaŠ SR

            • Úrad verejného zdravotníctva SR reagujúc na opatrenia týkajúce sa zabránenia šírenia nového koronavírusu rozhodol o tom, že školy ostanú zatvorené až do odvolania.

              Písomné maturitysa v tomto školskom roku neuskutočnia, interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať najskôr do dvoch týždňov od obnovenia výučby. Interná maturita sa bude konať v termíne do 30. júna 2020. Pre školský rok 2019/2020 sa ruší aj Testovanie-9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií.
              Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna.
              Posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí.
              Podávanie žiadostí do materských škôl bude prebiehať od 30. apríla do 31. mája 2020.
              V prípade vysokoškolákov chce minister školstva apelovať na Slovenskú rektorskú konferenciu, aby akceptovala tento stav a nastavila štandardy vzdelávania podľa súčasnej situácie.
              Minister už v súvislosti s prerušenou výučbou na školách rokoval s riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Vyučovacie programy na Dvojke sa predĺžia zo súčasných 45 minút na 100 minút s dôrazom na žiakov so špeciálnymi vzdelávaco-výchovnými potrebami.
              Rovnako predstavil novú platformu na dištančné vzdelávanie – webovskú stránku www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. Stránka bude k dispozícii v najbližších dňoch.
                   "Budem sa snažiť hľadať ďalšie riešenia, ako toto celé rodičom aj učiteľom uľahčiť. Chcel by som zároveň vyzvať rodičov aj učiteľov, aby boli zhovievaví, aby spolu komunikovali, počúvali sa a snažili sa vzájomne si pomôcť. Pre nás všetkých je to nová situácia. Preto sa snažme, prosím, čo najviac spolupracovať."  vyhlásil Branislav Gröhling, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR.

              24. marca 2020

            • Usmernenie riaditeľky školy - prerušenie vyučovania

            • Na základe Usmernenia ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení a na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu sa prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.

              Počas tohto obdobia je povinnosťou riaditeľky školy zabezpečiť samoštúdium žiakov. Z uvedeného vyplývajú povinnosti učiteľa a žiaka.

              Povinnosťou učiteľa je sledovať webovú stránku školy, pripraviť a zverejniť v aplikácii Edupage na svojej stránke študijné materiály vhodné na samoštúdium žiakov, oboznámiť žiakov so spôsobom kontroly samoštúdia. Je k dispozícii žiakom, rodičom a vedeniu školy v pracovných dňoch od 7.30 h do 15.30 h prostredníctvom mailov, príp. telefonicky. Po skončení karantény poskytne zástupkyni riaditeľky školy informácie o priebehu dištančnej formy výučby. Splnenie tejto úlohy skontroluje riaditeľka školy.

              Žiak  sa riadi pokynmi vyučujúceho daného predmetu, ktoré nájde na webovom sídle školy po prihlásení sa. Žiak klikne na záložku UČITELIA, zvolí vyučujúceho daného predmetu, zvolí predmet a podľa rozvrhu daného dňa zistí zadanie na danú vyučovaciu hodinu. Pozor, vypracovanie niektorých úloh môže byť časovo obmedzené. Vypracované úlohy žiak pošle vyučujúcemu elektronicky alebo odovzdá v printovej podobe podľa pokynov vyučujúceho.

              Z príkazu vedenia PSK musí byť na pracovisku každý deň štatutár školy alebo ním poverená osoba a taktiež zabezpečenie ekonomického úseku.

              Naďalej zostáva v platnosti zákaz organizovania športových podujatí, výletov, exkurzií, súťaží a predmetových olympiád realizovaných v sústave škôl a školských zariadení.

              Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2019/2020 sa presúva na obdobie od 31. marca 2020 do 3. apríla 2020.

              Termín konania internej časti maturitnej skúšky sa presúva na obdobie od 1. júna 2020 do 19. júna 2020.

              V zmysle vyššie uvedených informácií ukladám v období 16.3.2020 – 27.3.2020 všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom „prácu z domu“.

              Ing. Mária Chrapeková, riaditeľka školy

            • Riaditeľské voľno a zatvorenie škôl v SR

            • V súlade s pokynmi predsedu Prešovského samosprávneho kraja riaditeľka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou vyhlasuje pre žiakov riaditeľské voľno na piatok 13. marca 2020 v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

              Na základe rozhodnutia ÚSTREDNÉHO KRÍZOVÉHO ŠTÁBU SR sú od pondelka 16. marca 2020  na území Slovenskej republiky zatvorené všetky školy pre vyučovací proces, minimálne do piatka 27. marca 2020. Žiaci zostávajú v domácom prostredí

              Odporúčame všetkým žiakom školy sledovať oznamy na školskom webe a vyjadrenia Krízového štábu SR.

              Vo Vranove nad Topľou 12. marca 2020                       

              Ing. Mária Chrapeková, riaditeľka školy

          • Finančná akadémia
            • Finančná akadémia

            • Žiaci IV. ročníka 28. 02. 2020 ukončili sériu odborných prednášok a cvičení v rámci finančnej akadémie pod vedením Mgr. Milady Ivankovej, Senior consultanta spoločnosti PARTNERS GROUP SK.

              K základným hodnotám spoločnosti PARTNERS GROUP SK patrí spoľahlivosť, transparentnosť a vzájomná dôvera. Aj vďaka tomu naša spolupráca úspešne pokračuje už niekoľko rokov. 

              Finančné služby, ktoré poskytujú, sú synonymom profesionality a kvality, ktorú ocenili aj naši žiaci štvrtého ročníka. Uskutočnilo sa šesť spoločných stretnutí, na ktorých odzneli rôzne odborné témy  o hospodárení, bývaní, poistení a investovaní.

              Cieľom tejto aktivity bolo zvýšenie finančnej gramotnosti  a istoty pri rozhodovaní, pretože finančné rozhodnutia patria k tým najdôležitejším v živote človeka. Nám preto mimoriadne záleží na tom, aby naši žiaci skutočne rozumeli peniazom a vedeli ich zhodnocovať na finančnom trhu vo svoj prospech. 

              Finančná akadémia vyvrcholí záverečným testom, o ktorý prejavilo záujem štyridsať žiakov

              a získaním certifikátu od spoločnosti PARTNERS GROUP SK.

              Ing. Ľubica Smolejová, Ing. Daniela Sabolová

               

            • Exkurzia v DMJ MARKET

            • Žiaci II. A a II. B triedy sa 28. februára 2020 zúčastnili exkurzie vo veľkoobchode DMJ MARKET, s. r. o. v rámci predmetu podniková ekonomika. DMJ MARKET, s. r. o. je veľkoobchod s potravinami, nápojmi, drogériou, mäsom, mliečnymi výrobkami a polotovarmi, so sídlom na Budovateľskej ulici vo Vranove nad Topľou. Pracovníci veľkoobchodu žiakom odborne vysvetlili spôsob nákupu tovaru vo veľkoobchode. Technologický proces v sklade a technické prostriedky používané na uľahčenie, urýchlenie práce a lepšie využitie skladových priestorov mohli sledovali počas prevádzky skladu. Žiaci mali možnosť vidieť sortiment, skladovanie tovaru a vyskúšať si skontrolovať tovar pripravený na expedíciu.

              Ďakujeme vedeniu spoločnosti DMJ MARKET, s. r. o. za sprevádzanie a odborný prístup.

              Ing. Daniela Sotáková

            • MULTIKULTÚRNE ROZDIELY

            • 25. februára 2020 sa žiaci II. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili prednášky spojenej s diskusiou zameranej na prevenciu prejavov extrémizmu, foriem diskriminácie, xenofóbie, antisemitizmu, národnostnej neznášanlivosti a rasizmu.

              Spolu so špeciálnou pedagogičkou študenti analyzovali kultúrnu rôznorodosť, diskrimináciu a extrémizmus, zamýšľali sa ako bojovať voči predsudkom, netolerancii a neznášanlivosti v spoločnosti.

              Aktivita bola pre žiakov prínosom, preto naše poďakovanie  patrí Mgr. J. Lutášovej –Husťákovej z CPPPaP vo Vranove nad Topľou, ktorá viedla tento výchovno-náučný program.

              Ing. Daniela Sabolová

            • 21. február - Medzinárodný deň materinského jazyka.

            • Materinský jazyk je prvý jazyk, s ktorým prichádzame do kontaktu a ktorý nás sprevádza celý život. Nemusí to byť len slovenčina, ale môžu to byť rôzne nárečia alebo menšinové jazyky Slovenska (napr. maďarský, rusínsky jazyk...).

              Cieľom dnešného dňa bolo zvýšiť informovanosť o jazykovej a kultúrnej rozmanitosti sveta a viacjazyčnosti. Takmer 43% používaných jazykov sveta je v ohrození a každé 2 týždne jeden z nich zanikne. Mali by sme pamätať na to, že jazyk je aj nositeľom histórie, tradícií a kultúry svojho národa. Žiaci našej školy si dnes pripomenuli históriu vzniku slovenského jazyka spoznávaním hlaholiky/cyriliky, bernolákovčiny a štúrovčiny. Študenti sa zhodli na tom, že staršie podoby slovenčiny boli iné a v niečom aj náročnejšie ako jej dnešná podoba.

              Môžeme byť radi, že sa vzdelávame v jazyku, ktorému rozumieme a ktorým bežne rozprávame. Také šťastie nemá 40% populácie sveta.

              Mgr. Lenka Michalová

            • Okresné kolo v basketbale žiakov stredných škôl

            • Dňa 19. 02. 2020 sa žiaci obchodnej akadémie zúčastnili okresného kola v basketbale. Po vyrovnaných výkonoch v prvom, aj druhom zápase obsadili nepostupové, no napriek tomu pekné druhé miesto, za čo im patrí naša vďaka. Za ich výkony a vzornú reprezentáciu si zaslúžia našu pochvalu a pri ďalšej reprezentácii školy im prajeme veľa úspechov.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Okresné kolo žiačok v basketbale

            • 18. februára 2020 sa výber žiačok Obchodnej akadémie vo Vranove n. T. zúčastnil okresného kola v basketbale stredných škôl. Po jednoznačnom víťazstve v prvom zápase sa naše reprezentantky pobili o prvé miesto a zároveň postup na krajské kolo s výberom nášho najväčšieho rivala, výberom gymnázia. Po prvom polčase to vyzeralo na veľmi vyrovnaný zápas, no po prestávke sa misky váh priklonili na stranu nášho súpera, ktorý dokázal eliminovať naše strelkyne. Aj napriek 16 bodovej Veronike Zengevaldovej sa už zápas nepodarilo zvrátiť. Naše dievčatá sa umiestnili na peknej druhej priečke a srdečne gratulujú víťazkám.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Krajské kolo súťaže žiakov v SIP

            • 13. februára 2020 sa v priestoroch Obchodnej akadémie v Poprade konal 54. ročník krajského kola súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači. Žiaci z 10-tich stredných škôl súťažili v troch súťažných disciplínach:

              • písanie na počítači,
              • úprava textu na počítači,
              • profesionálne spracovanie textu – wordprocessing.

              Žiaci Jakub Horos IV.ADaniel Palenčík IV.B si na výsledky v disciplíne wordprocessing musia počkať ešte 2 týždne, ale v súťažnej disciplíne  písanie na počítači 10. minútový odpis, z 23 súťažiacich dosiahol Christopher Veliký krásne 4. miesto.

              Ďakujeme za reprezentáciu, srdečne blahoželáme a prajeme aj naďalej veľa úspechov v štúdiu.

              Ing. Daniela Sotáková

                                                     

            • 12. Kontraktačný deň cvičných firiem v Poprade

            • 6. februára 2020 sa na Obchodnej akadémii v Poprade uskutočnil 12. Kontraktačný deň cvičných firiem. V konkurencii 13 cvičných firiem získala cvičná firma Retro VIBES, s. r. o. pod odborným vedením Ing. Martiny Sirníkovej 3. miesto v kategórii Najlepší stánok a 3. miesto v kategórii Najlepší manažérsky tím. Predmetom podnikania cvičnej firmy je poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu. Ďakujeme žiakom III. A triedy za úspešnú reprezentáciu školy a všetkým, ktorí cvičnej firme akokoľvek pomohli.           

              Ing. Martina Sirníková 

            • Spájame teóriu s praxou

            • Žiaci 1. ročníka  sa 4. a 5. februára 2020 v rámci predmetu tovaroznalectvo zúčastnili exkurzie vo výrobnom podniku Fontána Balkan, s. r. o.. Spoločnosť pôsobí na cukrárenskom trhu už dlhé roky. Základným krédom spoločnosti je vyrábať cukrárenské výrobky najvyššej kvality tradičnými výrobnými postupmi. 

              Žiaci navštívili nielen priestory výroby, ale aj cukráreň. Mali možnosť vidieť výrobný proces cukrárenských výrobkov, bola pre nich pripravená ochutnávka sladkých výrobkov. Počas exkurzie sa oboznámili aj so skladovaním surovín a expedíciou hotových výrobkov. Ďakujeme pánovi Abduraimimu za možnosť exkurzie.

              Ing. Martina Sirníková

          • FINANČNÁ OLYMPIÁDA
            • FINANČNÁ OLYMPIÁDA

            • Finančná olympiáda ponúka stredoškolákom možnosť otestovať a porovnať si úroveň svojej finančnej gramotnosti a zároveň získať atraktívne výhry pre seba i pre svoju školu. Túto celonárodnú trojkolovú finančno-vedomostnú súťaž vyhlasuje Nadácia PARTNERS pod hlavičkou dlhodobého vzdelávacieho projektu Deň finančnej gramotnosti.

              V dňoch 30. a 31. januára 2020 sa do finančnej olympiády zapojili a absolvovali náročný on- line test jej prvého kola  žiaci IV. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou: Antuš David, Balogová Janka, Capková Kristína, Glodová Patrícia, Kertisová Adriána, Kopčo Dušan, Medvedzová Mária, Zajacová Kristína, Zengevaldová Veronika, Horos Jakub, Raková Valéria, Verba Rastislav, Hric Matúš, Jančíková Veronika, Porvazník David – IV. A, Biliková Viktória, Dargajová Simona, Feško Jozef, Jurovčáková Tatiana, Kalmanová Viktória, Kertis Šimon, Peržeľová Diana, Pižontová Aneta, Rusinková Dajana, Hanusin Peter, Berilla Patrik – IV. B trieda.

              O postupujúcich účastníkoch do ďalšieho kola súťaže, ktorí budú mať zhodný počet správnych odpovedí a zhodnú rýchlosť vypracovania on-line testu, rozhodne automatizovaný generátor náhodného výberu.

              Všetkým súťažiacim držíme palce, postupujúcim študentom želáme veľa úspechov v ďalších dvoch kolách olympiády.

              Ing. Daniela Sabolová

          • Memorandum o spolupráci
            • Memorandum o spolupráci

            • Obchodná akadémia vo Vranove nad Topľou uzatvorila 4. apríla 2018 memorandum o spolupráci s Podnikovohospodárskou fakultou Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach. Toto memorandum je prejavom slobodnej vôle školy a fakulty a vypovedá o ich vzájomnej súčinnosti. 

              Pozdravujeme našich bývalých absolventov a súčasných študentov Ekonomickej univerzity so sídlom v Bratislave a Košiciach.

          • Zlatý Amos 2019
            • Zlatý Amos 2019

            • Jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia. (Ján Amos Komenský)

              Učiteľstvo – povolanie, či poslanie? Ten správny učiteľ vníma svoje povolanie, ako poslanie, s láskou. Poslanie učiteľa by mal vykonávať len ten, kto má na to srdce a talent.

              Aj tento rok žiacka školská rada zorganizovala anketu Zlatý Amos, ktorá vyzdvihuje vzťah medzi žiakmi a učiteľmi. Anketa je súťaž medzi učiteľmi, ktorých navrhujú žiaci. Do ankety nevstupuje vedenie školy, nenavrhuje učiteľov, iba dáva súhlas s nomináciou. Anketa o najobľúbenejšieho učiteľa vyzdvihuje vzťah medzi žiakmi a učiteľmi, ktorí žiakov učia, vychovávajú, sú im oporou, pomáhajú im na ceste k úspechom. Aj naša tohtoročná anketa už pozná svojho víťaza. Cenu Zlatého Amosa za rok 2019 získal Mgr. Ján Brandobur. 

              Srdečne blahoželáme. :)