• Novinky

            • Úspech cvičnej firmy Cestovinky, s. r. o.

            • Cvičná firma Cestovinky, s. r. o., pod odborným vedením Ing. Daniely Sotákovej, reprezentovala Obchodnú akadémiu vo Vranove na Topľou na Medzinárodnom online veľtrhu cvičných firiem, v dňoch 10. – 12.  novembra 2020. Počas troch dní cvičné firmy obchodovali online. Nakupovali, predávali prostredníctvom web stránok a e-shopov, úhrady realizovali cez internetbanking. Naši žiaci dosiahli fantastický úspech - v konkurencii 60 cvičných firiem sa umiestnili na skvelom 3️⃣. mieste v počte uskutočnených transakcií – bankových operácií a na 4️⃣. mieste za webshop - e-shop. Blahoželáme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. 

          • Najlepší podnikateľský zámer
            • Najlepší podnikateľský zámer

            • Ôsmy ročník celoslovenskej  súťaže „Najlepší podnikateľský zámer“ vyhlásil Štátny inštitút odborného vzdelávania, Odbor Finančnej gramotnosti a Slovenské centrum cvičných firiem spolu s Katedrou pedagogiky Ekonomickej univerzity v Bratislave. 

              Žiaci cvičných firiem mohli poslať podnikateľské zámery, ktoré nie sú totožné s ich predmetom podnikania. Odborná porota hodnotila originalitu nápadu, výber mena a loga, štruktúru PZ, opis produktu, analýzu trhu, marketingový plán, personálny plán, finančný plán, SWOT analýzu, reálnosť PZ a stručný podnikateľský zámer v anglickom jazyku.

              Do súťaže sa zapojil Samuel Palenek, žiak IV. A triedy, ktorý so svojím podnikateľským zámerom obsadil 6️⃣. miesto. Nikoleta Ivaničová, žiačka IV. B triedy, obsadila 9️⃣. miesto.

              Blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Medzinárodný deň študentstva a Deň boja za slobodu a demokraciu

            • Človek je tvor zábudlivý, ale sú momenty, na ktoré zabudnúť nesmieme. Preto si ich musíme stále pripomínať. Keď sa povie 17. november, väčšina Slovákov si spomenie na Nežnú revolúciu, ktorá v slovenských dejinách zohrala významnú rolu. Uplynulo 31 rokov, odkedy sa na námestiach štrngalo kľúčmi za slobodu slova, otvorenie hraníc a demokraciu. Dnešný deň je aj Medzinárodným dňom študentstva.

              Deň študentstva bol medzinárodnou študentskou úniou stanovený na 17. november, a to na pripomenutie udalostí zo 17. novembra 1939, keď bolo v Prahe po protinacistickej demonštrácii popravených 9 študentov a tisíce ďalších bolo poslaných do koncentračného tábora Sachsenhausen.

              Deň študentstva, ktorým naša história prepojila vzdelanosť s úsilím o slobodu a demokraciu, dnes slávime v čase, keď študenti nechodia do škôl. Veríme, že už čoskoro školy otvoria svoje brány a opäť privítajú študentov.

            • Študentská kvapka krvi

            • Učitelia a žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa aj tento rok 13. novembra 2020 zapojili do Študentskej kvapky krvi:

              Mgr. Kosová Miroslava, Mgr. Kahanovský Dominik, Ing. Sotáková Daniela

              IV. A : Polakovič Tomáš

              IV. B : Kovaľová Jana, Kovaľová Natália, Veliký Christopher

              III. A: Kovaľová Veronika

              Absolventi OA: Horos Jakub, Feško Jozef

              Študentskú kvapku krvi organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s hematologicko-transfúziologickým oddelením vranovskej nemocnice. Cieľom kampane je rozširovať rady pravidelných darcov krvi a darovaním tejto vzácnej tekutiny zlepšovať kvalitu života tým, ktorí to potrebujú. 26. ročník kampane „Rád sa miešaš druhým do života?“ prebieha v čase, keď sa kvôli pandémii COVID-19 sprísňujú opatrenia v celej krajine. V tejto situácii sú však darcovia krvi ešte dôležitejší.

              Ďakujeme vám za šľachetný čin dobrovoľného darcovstva a obrovský prejav humanity.

              Ing. Daniela Sotáková

            • Medzinárodný online veľtrh cvičných firiem 2020

            • Cvičná firma Cestovinky, s. r. o. pod vedením Ing. Daniely Sotákovej, reprezentovala Obchodnú akadémiu vo Vranove na Topľou na Medzinárodnom online veľtrhu cvičných firiem, v dňoch 10. – 12.  novembra 2020. Veľtrh organizoval  Štátny inštitút odborného vzdelávania, Odbor finančnej gramotnosti, Slovenské centrum cvičných firiem, Ekonomická univerzita v Bratislave a Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem poskytuje žiakom možnosť komunikovať v cudzom jazyku a nadväzovať nové obchodné vzťahy. Počas troch dní cvičné firmy obchodovali online. Nakupovali, predávali prostredníctvom web stránok a e-shopov, úhradu realizovali cez internetbanking. Žiaci si preverili svoje podnikateľské schopnosti v širokej konkurencii 60 cvičných firiem zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Slovinska, Španielska, Bulharska a Rakúska.

              Cvičnú firmu Cestovinky, s. r. o. s odborným a profesionálnym prístupom predstavili žiaci IV.B  – Kovaľová Jana, Kovaľová Natália, Palfiová Simona, Šalata Ján, Vasiľková Daniela a Veliký Christopher. Preukázali schopnosť pracovať v tíme, samostatne myslieť, rozhodovať sa, komunikovať v slovenskom a anglickom jazyku, tvorivo riešiť problémy a používať moderné informačné a komunikačné prostriedky.

              Ďakujeme všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli a žiakom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

              Ing. Daniela Sotáková

            • Možnosti štúdia v zahraničí

            • Napriek epidemiologickej situácii žiaci IV. ročníka našej školy  v rámci  informačnej kampane, sa majú možnosť zúčastniť

              online prednášky Štúdium na vysokých školách v zahraničí realizovanom tímom organizácie InteStudy.

              Žiaci sa pripájajú individuálne z domu, a môžu s pracovným tímom komunikovať priamo. Informačné online stretnutie je dnes 03. 11. 2020 so začiatkom o 14.00 h.

              Kedy: ut 3. nov 2020  o 14.00 h

              Kde: https://interstudy.my.webex.com/interstudy.my/j.php?MTID=m38011e1be37bda5b23f8378570583310

              Kto: InterStudy Slovakia*

              Daniela Sabolová, výchovná poradkyňa

            • Pozvánka na veľtrh Gaudeamus 2020

            • Žiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou majú možnosť využiť účasť na Európskom veľtrhu pomaturitného vzdelávania Gaudeamus.

              On-line prednáškové dni prebehnú v termínoch: 3., 4., 10. a 11. novembra 2020. Vybraných prednášok sa môžete zúčastniť v uvedených dňoch až po skončení vyučovania podľa svojho rozvrhu.

              Na prednáškach máte možnosť sa  dozvedieť aktuálne informácie k ponuke pomaturitného štúdia, podmienkach prijímacieho konania a mnoho ďalšieho.

              Aktuálny program prednášok nájdete tu https://sk.gaudeamus.cz/e-roadshow.

              Prednášky budú podľa programu naživo vysielané na Youtube kanál a Facebookový profil "Gaudeamus – veletrh vzdělávání". Po skončení prednáškových dní budú na Youtube kanáli a www.gaudeamus-sk.sk k dispozícii záznamy prednášok pre neskoršie pozretie.

               Priame odkazy na profily:

                Ing. Daniela Sabolová, výchovná poradkyňa

            • StudyFest 2020

            • Blíži sa veľtrh zahraničného vzdelávania StudyFest, v online forme. Tohto veľtrhu sa majú možnosť zúčastniť aj žiaci našej školy po úspešnom zaregistrovaní sa.

              StudyFest 2020 bude prebiehať 17. novembra od 10:00 do 16:00 h.

              Žiaci budú mať možnosť stretnúť sa so zahraničnými univerzitami vo forme čo najviac podobnej prezenčným veľtrhom. Budú môcť zúčastniť veľtrhu z domu, navštevovať virtuálne stánky a porozprávať sa priamo so zástupcami jednotlivých univerzít, vypočuť si ich prezentácie, stiahnuť si katalógy a iné informačné materiály. Vstup na veľtrh je samozrejme, bezplatný.

              Informácie o veľtrhu nájdete tu: https://www.studyfest.sk/ 

              Študenti sa môžu registrovať tu: https://www.studyfest.sk/volna-vstupenka 

              Pozvánka: Study_Fest_pozvanka.pdf​​​​​​​

              Daniela Sabolová, výchovná poradkyňa

            • Deň nezábudiek

            • Už od svojho vzniku realizuje Liga za duševné zdravie SR celonárodnú zbierku DNI NEZÁBUDIEK v uliciach slovenských miest.

              Každoročne na jeseň vyjdú do ulíc tisícky dobrovoľníkov s nežnými modrými kvietkami nezábudiek ako symbolmi krehkosti duše. Upozorňujú na dôležitosť ochrany duševného zdravia a pomáhajú nám šíriť destigmatizáciu ohľadne duševných porúch.

              Zbierka v roku 2020 je síce poznačená korona krízou, o to viac ďakujeme všetkých, ktorým nie je ľahostajná existencia krízovej dištančnej Linky dôvery Nezábudka o pomoc.

              Ďakujeme našim dobrovoľníkom za pomoc pri organizovaní zbierky.

              Ing. Martina Sirníková

          • Atraktívna súťaž PSK
            • Atraktívna súťaž PSK

            • Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s SAD Poprad, SAD Humenné, SAD Prešov a BUS Karpaty Stará Ľubovňa ponúka žiakom možnosť "chrániť našu prírodu" a zároveň sa zúčastniť súťaže o atraktívne veci. Súťaž trvá do 3️⃣1️⃣. 1️⃣2️⃣. 2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣, viac informácií získate na stránke ➡️ www.vucpo.sk!

          • Zrušenie volieb členov RŠ
            • Zrušenie volieb členov RŠ

            • Vážení rodičia a žiaci,

              vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie sa voľby členov Rady školy pri Obchodnej akadémii vo Vranove nad Topľou, ktoré sa mali uskutočniť 01. 10. 2020, rušiaNový termín volieb bude včas oznámený.

              Ing. Mária Chrapeková, riaditeľka školy

          • Okresné kolo cezpoľného behu
            • Okresné kolo cezpoľného behu

            • Dňa 30. 09. 2020 sa žiaci obchodnej akadémie zúčastnili Okresného kola v cezpoľnom behu žiakov a žiačok SŠ. Aj napriek veľmi nepriaznivému počasiu a ťažkému terénu zo seba naši reprezentanti vydali maximum a ich snaha bola aj značne odmenená. Ako družstvo získala obchodná akadémia v kategórii žiačok 2. miesto a v kategórii žiakov 1. miesto, teda aj postup na krajské kolo. V súťaži jednotlivcov boli úspešní viacerí žiaci. Samuel Keresteš obsadil 2. miesto, Tobiáš Mitrišin 3. miesto a v kategórii žiačok obsadila Zuzana Starjatová 2. miesto. Za úspešnú a vzornú reprezentáciu školy im ďakujeme a aj v budúcnosti im prajeme veľa športových úspechov.

              Mgr. Dominik Kahanovský

          • BIELA PASTELKA
            • BIELA PASTELKA

            • V piatok 18. 09. 2020 sa obchodná akadémia opäť zapojí do verejnej zbierky BIELA PASTELKA, ktorú už 18 rokov organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Je to občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní i rodičia nevidiacich a slabozrakých detí. 

              Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje život nevidiacich ľudí, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

              Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Súčasnou ambasádorkou je Adela Vinczeová. 

              Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka môžete týmito spôsobmi: 

              1. ľubovoľným príspevkom do prenosnej pokladničky dobrovoľníkov Bielej pastelky v našej škole v piatok 18. 09. 2020, 

              2. zaslaním SMS na skrátené číslo 820 s ľubovoľným textom v hodnote 2 €,

              3. on-line darom na webe www.bielapastelka.sk,

              4. vložením ľubovoľného príspevku na účet Bielej pastelky číslo: SK23 1111 0000 0014 3025 8006. 

              Účasť na verejnej zbierke je dobrovoľná! Za akúkoľvek podporu od vás ďakujeme! 

              Ing. Martina Sirníková

            • Turistický kurz žiakov II. ročníka

            • V pondelok, 14. 09. 2020, sme ukončili trojdňový turistický kurz žiakov druhého ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou. Pod vedením Mgr. Dominika Kahanovského, Mgr. Ireny Grominovej, Mgr. Renáty Jakubčinovej a PaedDr. Márie Kočikovej žiaci absolvovali náročnú túru s výstupom na hrad Čičva hneď v prvý deň kurzu. Na druhý deň si žiaci otestovali svoju kondíciu pri stúpaní na Kapušiansky hrad, kde absolvovali aj odbornú prehliadku hradu a zároveň si mohli užívať výhľad na krásy tunajšieho regiónu. V posledný deň kurzu sme miernym, oddychový tempom spoznávali aj krásy nášho mesta a po niekoľkých hodinách sme sa opäť vrátili pred brány našej školy, aby sme s chuťou a elánom mohli pokračovať v štúdiu.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Kurz na ochranu života a zdravia

            • V dňoch 07. 09. - 09. 09. 2020 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili Kurzu na ochranu života a zdravia. Kurz bol zameraný na dopravnú výchovu, kde nás do problematiky zasvätil pracovník policajného zboru. Prednáška zo zdravotnej výchovy bola vedená odborníčkou zo Slovenského Červeného kríža, kde si prvú pomoc mohli žiaci vyskúšať priamo na figurínach. S problematikou ďalších plánovaných blokov boli žiaci oboznámení  učiteľmi obchodnej akadémie pod vedením vedúceho kurzu Mgr. Dominika Kahanovského, Ing. Daniely Sotákovej a Ing. Lenky Haritunovej. V posledný deň kurzu si žiaci otestovali svoje kondičné schopnosti a vystúpili na hrad Brekov, kde boli realizované ďalšie dva bloky kurzu. Veríme, že si žiaci z týchto cvičení odniesli veľa pozitívnych pocitov a nadobudnuté skúsenosti dokážu využiť aj v praxi. Naše poďakovanie patrí pánovi npor. Mgr. Petrovi Grominovi a pani Bc. Marte Kertisovej za ich prínosné prednášky. 

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Účelové cvičenia prvákov a druhákov

            • 4. septembra 2020 sa žiaci prvého a druhého ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili účelových cvičení, ktorých teoretická, aj praktická časť boli realizované v teréne, v blízkosti "troch krížov". Žiaci absolvovali účelové cvičenia v troch blokoch. V prvom bloku boli oboznámení s prvkami zdravotnej prípravy, s problematikou riešenia mimoriadnych situácií boli žiaci oboznámení v bloku č. 2 a na poslednom stanovišti si žiaci osvojili prácu s buzolou a orientáciu v priestore. Po úspešnom ukončení účelových cvičení želáme žiakom veľa úspechov v novom školskom roku a s novými poznatkami a skúsenosťami "hor sa" do štúdia.

              Mgr. Dominik Kahanovský

          • Koniec školského roka
            • Koniec školského roka

            • Milé kolegyne a kolegovia, 

              zvládli ste tento nezvyčajný školský rok v úlohe pedagóga, psychológa, manažéra, tvorcu projektov, pokladníka, administrátora, koordinátora a odovzdali ste kus seba. Želám Vám, aby ste si každý deň dovolenky (nie prázdnin, lebo tie majú iba naši žiaci) s potešením vychutnali, zregenerovali fyzické i duševné sily, naplnili sa pocitom šťastia a radosti a načerpali optimizmus a energiu do nového školského roku.

              Milí žiaci,

              užite si prázdniny plné slnka, zážitkov a smiechu. Vychutnajte si chvíle voľna plnými dúškami v kruhu svojej rodiny a priateľov. 

              Ing. Mária Chrapeková, riaditeľka školy