• Novinky

            • Obchodovanie s ľuďmi

            • Žiaci štvrtého ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove n. Topľou dňa 19. mája 2022 si na besede mohli vypočuť rôzne príklady a príbehy zo života ľudí, ktorí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi.

              Cieľom tejto aktivity bolo upozorniť mladých ľudí, ktorí sú ochotní cestovať aj za hranice nášho štátu za zážitkami a prácou na to, že aj pri zdanlivo lákavých ponukách sľubujúcich nečakané zážitky sa môžu tieto skončiť tragicky, v prípade, že si neoveria všetky skutočnosti, ktoré im inak majú zabezpečiť pohodlnosť a bezpečie.

              Žiaci sa utvrdili v poznatkoch, že pri pracovných ponukách je dôležité jasne poznať pracovnú zmluvu, miesto výkonu práce a miesto ubytovania.

              Preventívnu aktivitu so žiakmi viedla Mgr. Jana Lutašová-Hušťáková z CPPPaP vo  Vranove nad Topľou, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Uplatnenie absolventov na trhu práce

            • 19. mája 2022 žiaci IV. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou absolvovali odbornú prednášku s pracovníkmi Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vo Vranove nad Topľou z oddelenia poradenstva a vzdelávania a z oddelenia služieb pre občana.

              Cieľom besedy bolo poskytnúť žiakom informácie ako postupovať po skončení školy pri hľadaní práce v SR a v zahraničí, ako a kedy sa registrovať na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ako využiť možnosti súčasného trhu práce.

              Za prínosnú aktivitu veľmi pekne ďakujeme Ing. Ľubici Štefaňákovej, Ing. Jozefovi Vagaskému a Ing. Štefanovi Repčinovi – vedúcemu oddelenia poradenstva a vzdelávania ÚPSV a R Vranov n. Topľou.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Beseda na zvýšenie finančnej gramotnosti

            • Dňa 19. mája 2022 sa žiaci II. ročníka  Obchodnej akadémie Vranov nad Topľou zúčastnili prednášky o poistnom trhu a poisťovníctve.

              Poisťovníctvo na Slovensku má vyše storočnú tradíciu. Tak, ako aj iné odvetvia, prechádza neustálymi zmenami, poisťovne klientom ponúkajú široké portfólio služieb a produktov.

              Zvýšiť finančnú gramotnosť a lepšie sa zorientovať v tejto téme sa podarilo našim druhákom pod odborným vedením Mgr. Milady Ivankovej, Senior Consultant, zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK, za čo veľmi pekne ďakujeme.

              Ing. D. Sabolová, Ing. Ľ. Smolejová

            • Sebaponímanie a Body image

            • 16. mája 2022 sa žiaci II. ročníka obchodnej akadémie zúčastnili aktivity realizovanej Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie vo Vranove nad Topľou, ktorej cieľom bolo vplývať na pozitívne budovanie zdravého sebaobrazu a sebahodnotenia mladého človeka. Sebahodnotenie ako pozitívny alebo negatívny postoj k sebe samému, dáva človeku pocit vlastnej hodnoty.

              Žiaci s využitím aktivizujúcich metód analyzovali základné znaky pozitívneho  a negatívneho body image. Svoju pozornosť sústredili na pravdivé vnímanie svojho tela, na pochopenie, že fyzický vzhľad hovorí veľmi málo o povahe a hodnote človeka. Prijatím jedinečnosti svojho tela človek nadobúda pocit sebaistoty. V diskusii rozobrali aj negatívny body image, ktorý môže nadobúdať rôznu intenzitu - od pocitov menšej príťažlivosti až po extrémnu posadnutosť fyzickým vzhľadom, ktorá narúša normálne fungovanie človeka.

              Beseda bola pre žiakov prínosom za čo ďakujeme PhDr. Jane Lutašovej-Husťákovej, sociálnej pedagogičke CPPP a P vo Vranove nad Topľou.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Študentský majáles je za nami!

            • 13. mája 2022 sa konal v priestoroch Sonja  Pension & Restaurant Študentský majáles žiakov Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou. Ples otvorila riaditeľka školy Ing. Mária Chrapeková a úvodným tancom vtiahla do tanca viac ako 100 prítomných hostí.

              Študentský majáles naplnil aj dobročinné účely a výťažok z neho bude použitý na nákup kvetov do domovom seniorov v rámci výzvy Láska kvitne v každom veku.

              Za organizátorov chceme poďakovaťvšetkým zúčastneným, ktorí vytvorili príjemnú atmosféru, majiteľke a personálu Sonja Pension & Restaurant za skvelé jedlo a starostlivosť počas celého večera, sponzorom, bez ktorých by to určite nešlo a hlavne všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli majáles zorganizovať.

              Osobitná vďaka patrí Šimonovi Gdovcovi, Tímei Mikovej, Danielovi Beňovi, Mirke Hirkovej, Jánovi Banocimu, Frederike Hermanovskej, Veronike Mehajovej, Emme Vysokej za obetavú spoluprácu pri organizovaní majálesu.

              Už teraz sa tešíme na ďalší ročník! 

              Ing. Martina Sirníková

            • Látkové a nelátkové závislosti

            • 11. mája 2022 sa žiaci I. ročníka Obchodnej akadémie Vranov nad Topľou zúčastnili preventívnej aktivity.  Prednášku o drogách a iných závislostiach viedla PhDr. Jana Lutašová-Husťáková z CPPPaP vo Vranove nad Topľou.

              V otvorenej komunikácii žiaci boli oboznámení s jednotlivými druhmi drog, ich účinkami a následkami pre človeka.

              Za prínosnú besedu veľmi pekne ďakujeme.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Záujem žiakov o finančnú gramotnosť rastie

            • Dňa 10. mája 2022 sa žiaci IV. ročníka Obchodnej akadémie Vranov nad Topľou v rámci  upevnenia učiva z odborných ekonomických predmetov zúčastnili prednášky, ktorej cieľom bolo zvýšenie finančnej gramotnosti žiakov a ich istoty pri rozhodovaní o financiách.

              Keďže finančné rozhodnutia patria k dôležitým v živote človeka, záleží nám na tom, aby absolventi obchodnej akadémie skutočne rozumeli peniazom, vedeli ich zhodnocovať na finančnom trhu vo svoj prospech, vyznali sa v úveroch, sporení a poistení a vedeli teoretické vedomosti prepojiť s reálnym životom.

              Ďakujeme za prínosnú odbornú prednášku Mgr. Milade Ivankovej zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK.

              Ing. D. Sabolová a Ing. D. Sotáková

            • Druháci Obchodnej akadémie Vranov n. Topľou v podniku M. I. S. Slovakia, spol. s r. o.

            • Overiť si teóriu nadobudnutú v predmete Podniková ekonomika a vidieť fungujúcu prevádzku vo výrobnom podniku M. I. S. Slovakia, spol. s r. o. so sídlom na Topľanskej ulici vo Vranove nad Topľou sa 06. 05. 2022 podarilo žiakom II. ročníka OA Vranov nad Topľou.

              Pod odborným vedením Ing. Ľubice Smolejovej, Ing. Daniely Sabolovej a Mgr. Lenky Michalovej sa žiaci zúčastnili exkurzie v prevádzke podniku, ktorý sa zaoberá výrobou pleteného ošatenia a doplnkov, maloobchodným predajom textilného tovaru a doplnkov.

              Žiaci boli oboznámení s výrobným procesom, firemnou predajňou a pletenými výrobkami výrobcu, ktoré majú svoj odbyt po celom svete.

              Naše poďakovanie patrí pani Ľudmile Weberovej za jej odborný prístup a sprevádzanie počas exkurzie.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Deň bez školskej tašky

            • Aj takto vyzeral dnešný Deň bez školskej tašky v našej škole. Študenti si mali priniesť učebnice a zošity v čomkoľvek, čo môže nahradiť školskú tašku.

              Cieľom výzvy NO BACKPACK DAY je upozorniť na milióny detí, ktoré denne nosia školské pomôcky v rukách do škôl vzdialených niekoľko kilometrov.

              Študenti obchodnej akadémie nás utvrdili v tom, že kreativite sa medze nekladú. Členovia Študentského parlamentu ocenili tie najoriginálnejšie nápady:

              - Samuel Ihnát (I. A),

              - Nicolas Vikon (I. B),

              - Mikolaj Kapera (III. A).

              Ďakujeme študentom za zapojenie sa do akcie na podporu vzdelávania v krajinách tretieho sveta.

              Ing. Martina Sirníková

            • Násilie páchané na ženách

            • Tretiaci Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa 04. 05. 2022 zúčastnili prednášky o násilí páchanom na ženách, pod vedením p. Guntášovej, p. Adamčíkovej, p. Seman a p. Vaščakovej z občianskeho združenia MyMamy.

              Bola to pre nás veľmi zaujímavá prednáška s množstvom aktivít. Naučili sme sa ako sa máme správať vo vzťahu, ako máme ovládať svoje emócie a hnev. Do pripravených aktivít sme sa aktívne zapájali a vyjadrovali svoje názory k preberaným témam.

              Veľmi pekne ďakujeme vedeniu MyMamy, o. z., z Prešova za zmysluplnú a náučnú prednášku.

              Emma Laura Vysokážiačka III. B

            • Výsledky 2. kola olympiády Mladý účtovník 2022

            • Spoločnosť Kros, a. s. v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov zorganizovala 22. 04. 2022 druhé kolo olympiády Mladý účtovník 2022.

              V druhom kole súťažilo 30 najlepších mladých účtovníkov z 1. kola tejto súťaže. Účastníci druhého kola olympiády mali za úlohu vypracovať súvislý príklad za jedno účtovné obdobie na počítači v účtovnom programe Omega. Našu školu vo finálovom kole reprezentovali dve nadané žiačky zo IV. B triedy.

              Tamara Zakovičová získala 23. miesto a Simona Sopková 24. miesto.Obom dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

              Ing. Lenka Haritunová

            • Účelové cvičenia

            • Žiaci I. a II. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove n. T. sa dnes, 29. 04. 2022, zúčastnili účelových cvičení. V okolí Lesíka 1. mája sa žiaci pod vedením vedúceho kurzu a pod stálym pedagogickým dozorom venovali zdravotnej, ekologickej, topografickej príprave a riešeniu mimoriadnych udalostí.

              Môžeme hodnotiť, že žiaci zvládli cvičenia úspešne a môžu sa sústrediť na úspešné ukončenie školského roka.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Ako to bolo v minulosti vo vranovskej knižnici?

            • 28. 04. 2022 sa študenti III. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou dozvedeli o histórii Hornozemplínskej knižnice pri príležitosti  jej 100. výročia. Nechýbali zaujímavé otázky zo strany študentov a zároveň si otestovali svoje vedomosti v kvíze.  

              Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou dlhodobo patrí medzi najlepšie verejné regionálne knižnice na Slovensku. Počas svojho pôsobenia sa vyprofilovala na kultúrnu inštitúciu s rozsiahlym knižničným fondom a širokou paletou služieb od základných výpožičných vrátane internetových. 

              Pri príležitosti jej 100. výročia jej prajeme veľa spokojných čitateľov. 

            • Exkurzia v DMJ MARKET, s. r. o.

            • Žiaci II. ročníka OA Vranov nad Topľou sa 28. apríla 2022 zúčastnili exkurzie v DMJ MARKET, s. r. o. vo Vranove nad Topľou,  zaoberajúcim sa veľkoobchodným a maloobchodným predajom.

              Žiaci sa oboznámili so spôsobom nákupu tovaru vo veľkoobchode, technologickým procesom v sklade, technickými prostriedkami používanými v skladových priestoroch. Zároveň využili možnosť nakúpiť si vybrané druhy tovarov.

              Ďakujeme vedeniu spoločnosti a pani Marcele Cerulovej za odborný prístup a sprevádzanie počas exkurzie.

              Ing. D. Sabolová a Ing. Ľ. Smolejová

            • Spájame teóriu s praxou

            • 28. apríla 2022 sa žiaci I. ročníka zúčastnili exkurzie vo výrobnom podniku Faveo Healthcare, s. r. o. vo Vranove nad Topľou.

              Firma Faveo Healthcare Ltd. so sídlom v írskom Dublíne bola založená v roku 2009 a v súčasnosti je vedúcou spoločnosťou skupiny Private Label v Európe, ktorá sa špecializuje na výrobu lekárskych textílií a tiež navrhuje a vyrába bezšvíkové pletené výrobky pre svojich zákazníkov v zahraničí. Hlavnými odberateľmi výrobkov sú predovšetkým sociálne zariadenia a nemocnice so sídlom vo Francúzsku a v Nemecku.

              Žiaci sa počas exkurzie oboznámili s celým výrobným procesom, od prípravy materiálu až po expedíciu hotových výrobkov, ktorý prebieha v režime viaczmennej prevádzky.

              Pedagogické vedenie počas exkurzie vykonávali Ing. Martina Sirníková a Mgr. Lenka Čižmariková.

              Ďakujeme Kataríne Sabolovej zo spoločnosti Faveo Healthcare, s. r. o. za jej odborný prístup pri sprevádzaní žiakov počas exkurzie a vedeniu spoločnosti za príležitosť zúčastniť sa exkurzie.

            • Študentský majáles

            • Na známosť sa všetkým dáva, mimoriadna zvláštna správa! 

              Čaká na Vás bohatá tombola, chutné pohostenie a skvelá zábava!

              Lístky si môžete zakúpiť u Šimona Gdovca a Daniela Beňa z III. A triedy.

              Tešíme sa na Vás!